Arhipelagul gulag - Alexandr Soljenitin

-18%
Univers
Brosata (paperback)
21,99LEI 17,99LEI
transport gratuit
-9%
Univers
Brosata (paperback)
97,99LEI 88,99LEI
transport gratuit
Univers
Brosata (paperback)
 
55,99LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
11,99LEI
transport gratuit
Univers
Brosata (paperback)
 
68,99LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Stoc epuizat
Univers
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Архипелаг ГУЛАГ
Limba primei editii: rusa
Anul aparitiei primei editii: 1973
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1997
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Solzhenitsyn_bibliography
O capodopera literara care a adus lumina asupra atrocitatilor totalitarismului sovietic, 'Arhipelagul Gulag' (1973) este o incercare de investigatie literara a anilor pe care cunoscutul scriitor rus Alexandr Soljenitin i-a petrecut in lagarele groazei, dupa ce a criticat politica lui Stalin in vremurile cand era capitan in armata sovietica.

Despre Arhipelagul gulag - Alexandr Soljenitin

Arhipelagul Gulag este o naratiune complexa ce se bazeaza pe marturiile a aproximativ doua sute de supravietuitori (martori oculari), surse primare de documentare cat si pe propriile experiente ale autorului ca prizonier intr-un lagar de munca silnica din Gulag. 
In 1945 serviciul de contrainformatii al armatei intercepta o serie de scrisori in care fusesera strecurate aluzii critice la adresa lui Stalin, randuri pentru care scriitorul este condamnat la opt ani de detentie in lagare de reeducare. In 1953 este eliberat si trimis in exil pe viata in Kazahstan. Desi este reabilitat in 1956 si devine unul dintre cei mai apreciati scriitori din tara, redevine in scurt timp persona non grata iar in 1968 relatiile cu autoritatile sovietice se deterioreaza si mai mult, dupa ce in Occident fusese publicat Pavilionul cancerosilor.
In 1970 Soljenitin primeste Premiul Nobel pentru Literatura, insa atitudinea oficialilor nu se modifica: scrisorile de amenintare continua iar secretara care a dactilografiat Arhipelagul Gulag este hartuita de KGB si gasita mai apoi moarta in apartamentul sau. Atunci scriitorul aproba publicarea volumului si in Occident iar un an mai tarziu este arestat si intemnitat. 
Privat de cetatenie si expulzat din tara, Soljenitin ia calea exilului si revine abia in 1994. Se stabileste in Zurich (unde infiinteaza un fond pentru ajutorarea detinutilor si a familiilor lor), apoi calatoreste in Franta si Spania si in final se stabileste in Statele Unite in 1976.