Apel catre lichele - Gabriel Liiceanu

Humanitas
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
-22%
Humanitas
Brosata (paperback)
8,99LEI 6,99LEI
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Apel catre lichele
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1992
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1992
Editura la care a aparut: Humanitas
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Liiceanu#Scrieri
Volum din anul 1992 al cunoscutului scriitor roman Gabriel Liiceanu, 'Apel catre lichele' reuneste o serie de articole si interviuri publicate in diverse periodice incepand cu vremurile tulburi din decembrie 1989. Sunt asternute pe hartie ganduri de un optimism fantastic cu privire la schimbarea in bine prin care Romania avea de trecut dupa inlaturarea regimului comunist.

Despre Apel catre lichele - Gabriel Liiceanu

Scrise pe fundalul unei drame istorice, articolele din Apel catre lichele reprezinta adevarate pagini de istorie vie. Totodata, constituie un proiect tipic umanist (si iluminist) ce considera ca o lume poate fi schimbata prin intermediul cuvintelor. Astfel, multe dintre paginile cartii, avand ca tema miza istoriei, includ cuvinte urlate, alearga pe scena despletite si se bat cu pumnii in piept. Intrucat in timp s-au dovedit neputincioase, sunt in aceeasi masura ridicole si tragice. 
De asemenea, Gabriel Liiceanu lanseaza un indemn catre tineri si catre poporul roman de a reveni la valorile autentice. Sperantele intr-un viitor in care lucrurile vor merge mai bine si in care ciuma ideologica va fi inlaturata sunt rand pe rand spulberate de fiecare decizie luata de poporul roman incepand cu anii 1990. 
Autorului roman nu ii ramane decat sa isi exprime regretul pentru soarta actuala a natiunii romane aflate intr-o continua tranzitie intrucat legaturile cu regimul comunist nu au fost incheiate in mod adecvat: Cu ce disperare am vrut atunci, cativa dintre noi, sa mutam cursul lucrurilor in directia cea buna!; Directia cea buna (...) trecea prin eliberarea societatii romanesti de figura emblematica si dominatoare a lichelei iesite din comunism si care se pregatea acum sa faca din nou istorie.