Craii De Curtea Veche - Mateiu I. Caragiale

Stoc epuizat
Nemira
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartex 2000
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Craii de Curtea-Veche
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1929
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1929
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Craii_de_Curtea-Veche_(roman)
Un roman gotic unic in literatura romana, 'Craii De Curtea-Veche' (1929) zugraveste nobilimea crepusculara, o lume decadenta a orgiilor si a personajelor dantesti iesite parca din tablourile lui Hieronymus Bosch. Personajele lui Mateiu I. Caragiale (fiul cel mare al lui Ion Luca Caragiale) apartin boemiei bizare a Bucurestilor cu obiceiuri preluate de la fanariotii greci si sunt paradoxale prin comportamentul lor, viciile extreme fiind combinate cu rafinamentul unei lumi intoarse pe dos.

Despre Craii De Curtea Veche - Mateiu I. Caragiale

Romanul este structurat in patru parti (Intampinarea Crailor, Cele trei hagialacuri, Spovedanii si Asfintitul Crailor) si surprinde povestea celor patru crai de Curtea-Veche, respectiv personajul-narator si tovarasii acestuia (Gore Pirgu, Pantazi si Pasadia Magureanu, emblematici pentru societatea bucuresteana interbelica.
Totul incepe intr-o seara tarzie de toamna, cand cel mai tanar dintre crai (personajul-narator), este trezit de postasul care ii aduce o scrisoare din partea tatalui sau. Cel din urma il sfatuieste sa isi schimbe modul de viata boem si lipsit de substanta, insa craiul nu ia in considerare sfaturile si dojanele de acasa. 
Mai apoi, el isi aminteste ca fusese invitat la masa de catre Pantazi, proaspatul sau prieten. Locul de intalnire este un birt din strada Covaci, in centrul vechi al capitalei. Aici se va intalni si cu ceilalti prieteni ai sai, prilej pentru cititori de a afla despre prietenia crailor si despre atractia pe care Pasadia o simte pentru Rasela Nachmanson.
Romanul lui Mateiu I. Caragiale este una dintre acele lucrari rare care ii pune in mare dificultate pe criticii literari. O prima dificultate este insasi natura scrierii, care nu se incadreaza in formula romanului realist: compus din mai multe naratiuni paralele, Craii De Curtea-Veche sfideaza toate rigorile genului asa cum il interpretau criticii interbelici. A doua este reprezentata de titlu: cine sunt Craii si cati sunt la numar?, ei fiind numiti astfel de catre Pena Corcodusa, cand ii intalneste in dreptul Curtii-Vechi, la doi pasi de strada Lipscani din capitala. 
Romanul a fost ecranizat in anul 1995 in filmul Craii de Curtea-Veche regizat de Mircea Veroiu si avandu-i in rolurile principale pe actorii Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Albulescu, Marius Bodochi si Razvan Vasilescu.