Jurnalul fericirii - Nicolae Steinhardt

Dacia
Brosata (paperback)
 
58,99LEI
Dacia
Brosata (paperback)
 
82,99LEI
Dacia
Brosata (paperback)
 
68,99LEI
Dacia
Brosata (paperback)
 
45,99LEI
Dacia
Brosata (paperback)
 
112,99LEI
Manastirii R...
Brosata (paperback)
 
35,99LEI
Stoc epuizat
Dacia
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Dacia
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Dacia
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Dacia
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Jurnalul fericirii
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1991
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1991
Editura la care a aparut: Dacia
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jurnalul_fericirii
'Jurnalul fericirii' este un volum de memorii si eseuri semnat de cunoscutul scriitor, critic literar si eseist roman Nicolae Steinhardt. Cartea apare initial in anul 1991 si ia nastere in urma experientei traite de autor in inchisorile comuniste din Romania. In pofida circumstantelor in care a fost intocmit, jurnalul impresioneaza prin optimism si explozie de lumina.

Despre Jurnalul fericirii - Nicolae Steinhardt

In 1958 Nicolae Steinhardt este arestat pentru ca refuza sa depuna marturie impotriva lui Constantin Noica si devine asadar un dusman al Poporului. In consecinta, este intemnitat in inchisorile comuniste de la Jilava, Gherla si Aiud si este eliberat in 1964. In urma acestei experiente ia nastere 'Jurnalul fericirii'. 
Jurnalul debuteaza cu trei solutii pe care le gaseste Steinhardt pentru a supravietui in temnita, respectiv acceptarea mortii (solutia lui Soljenitin), transformarea intr-un nebun sau neadaptat ce nu poate fi ingenuncheat de sistem (potrivit lui Alexandru Zinoviev) ori curaj aratat in fata mortii (solutia lui Churchill). Se pare ca doar prima optiune este valida pentru Romania.
Scriitorul trece prin torturi fizice de neimaginat: arpacas fierbinte inghitit pe nerasuflate, catararea pe ziduri cu unghiile, foamete, obligarea preotilor spre onanie ori dormitul pe paiele unei saltele zdrenturoase. Torturile psihologice, insa, au o mai mare apasare aici. 
Sunt relatate de asemenea si intamplari din copilarie, din perioada de dinaintea arestarii si perioada de dupa eliberare, iar cele consemnate in jurnal nu urmaresc firul firesc al istoriei.
De etnie evreu, Steinhardt este botezat in inchisoare si se converteste la ortodoxism, astfel ca prezenta Divinitatii se dovedeste a-i fi de mare sprijin in perioada de incarcerare. Asadar, volumul poate fi privit ca o descriere a vietii traite intr-o inchisoare comunista insa si ca o calatorie de initiere in crestinism prin durere.
Povesti din copilarie ori adolescenta sunt adesea alternate cu imaginea inchisorii. De pilda, scriitorul rememoreaza plimbari pe strazile Londrei in anii 1930 ori discutii filosofice si pe teme religioase avute cu ceilalti detinuti, ce sunt incadrate ulterior de relatarea unei pedepse crunte primite in temnita.
In esenta, 'Jurnalul Fericirii' este o expozitie a sufletului scriitorului, o marturisire de credinta si o calatorie spre descoperirea propriului eu. In plus, este o scrisoare de rezistenta in fata Securitatii si a terorilor sale.