Istorie contemporana - A. Simion

Dacia
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Dacia
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Autor: A. Simion
Titlul orginal: Istorie contemporana
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1976
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1976
Editura la care a aparut: Dacia
In 'Preliminarii politico-diplomatice ale insurectiei romane din august 1944' (1979) istoricul roman Aurica Simion relateaza actiunile politice desfasurate in timpul loviturii de stat din 23 august 1944 iar in 'Regimul politic din Romania in perioada Sept. 1940 - Ian. 1941' (1976) autorul isi propune sa aduca lumina asupra perioadei in care Romania a fost stapanita de Garda de Fier.

Despre Istorie contemporana - A. Simion

Preliminarii politico-diplomatice ale insurectiei romane din august 1944 
 
Volumul a starnit dezbateri intense in randul istoricilor si cititorilor cat si la nivelul Securitatii si al Ministerului de Interne. In 23 august 1944 regele Mihai I decide demiterea si arestarea lui Ion Antonescu (prim-ministrul Romaniei si Conducatorul Statului) si dispune incetarea colaborarii Romaniei cu Puterile Axei si initierea tratativelor de colaborare militara cu Uniunea Sovietica si de armistitiu cu Aliatii.
Istoricul roman relateaza un alt 23 august in care Partidul Comunist Roman nu mai are un rol precumpanitor, partidele istorice apar intr-o alta lumina iar personajele cheie ale loviturii de stat (regele Mihai, C.I.C. Bratianu, Lucretiu Patrascanu si indeosebi Iuliu Maniu si Maresalul Antonescu) sunt surprinse, in temeiul unei analize obiective, relevandu-se exclusiv prin actiunile lor in contextul evenimentelor din 1944. 
 
Regimul politic din Romania in perioada Sept. 1940 - Ian. 1941 
 
A. Simion prezinta cititorilor cele 140 de zile (septembrie 1940 si ianuarie 1941) in care Garda de Fier a fost atotputernica in Romania. Cum a fost cu putinta, avand in vedere traditiile luptei antifasciste a fortelor revolutionare, patriotice si democratice ale poporului roman, ca organizatia fascista Garda de Fier (Miscarea Legionara) a lui Corneliu Zelea Codreanu sa preia conducerea in Romania, tara care la data de 14 septembrie 1940 este proclamata Stat National Legionar si condusa de guvernul lui Ion Antonescu?
Instaurarea dictaturii legionaro-antonesciene, politica interna (ampla campanie pentru castigarea opiniei publice), politica externa (alianta totala cu Axa), opozitia fortelor revolutionare si democratice fata de regimul legionaro-antonescian, contradictiile dintre Antonescu si legionari si rebeliunea legionara (din ianuarie 1941) sunt cateva dintre subiectele dezvoltate in volum.