Manon Lescaut - Abatele Prevost

Univers
Cartonata (hardcover)
 
0,99LEI
De Stat Pent...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
-52%
Lucman
Brosata (paperback)
10,50LEI 4,99LEI
Stoc epuizat
Marc
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Univers
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Abeona
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Julieta
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Hyperion
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cugetarea
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Aldo Press
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: L'Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut
Anul aparitiei primei editii: 1731
"Manon Lescaut" este un roman scurt ce apartine scriitorului francez Antoine François Prévost d'Exiles cunoscut publicului sub numele de Abatele Prevost. Actiunea romanului se petrece in Franta si in Loisiana, la inceputul secolului al XVII-lea si urmareste povestea de dragoste dintre Cavalerul des Grieux, si iubita lui, Manon Lescaut.

Despre Manon Lescaut - Abatele Prevost

Povestea romanului "Manon Lescaut" este spusa din perspectiva naratorului Renoncour, care il observa intr-o seara pe tanarul des Grieux, care urmarise pana in Pacy-sur-Eure un convoi de tinere care dusesera o viata degradanta, condamnate sa plece in America. Dupa doi ani, naratorul se reintalneste cu tanarul des Grieux in Calais, iar acesta ii povesteste aventurile sale. Astfel, cititorul descopera ca des Grieux, in varsta de saptesprezece ani, provenea dintr-o familie nobila, instarita si ca tatal sau l-a indemnat sa devina cavaler in Ordinul Cavalerilor de Malta. Des Grieux povesteste ca intr-o zi, cand era la un han, a cunoscut-o pe Manon si s-a indragostit de ea la prima vedere, dar afla ca ea este trimisa de parintii ei la o manastire. Cei doi isi propun sa fuga in lume, crezand ca este singurul fel in care isi pot trai povestea de dragoste si astfel pleaca inaintea de ivirea zorilor. In timpul serii, planurile lor de casatorie sunt date peste cap, cand isi dau seama ca biserica nu ar accepta niciodata asa ceva, dar petrec impreuna trei saptamani in Paris, gazduiti intr-un apartament. Totusi, in sufletul lui des Grieux isi face aparitia remuscarea, si decide sa isi contacteze familia, si sa ceara permisiunea de a se casatori cu Manon. In acest rastimp, finantele celor doi ince sa se micsoreze, Manon avand o tendinta de a trai in lux, dar cand aceasta este lasata sa se ocupe de bani, brusc acestia se inmultesc. Din nefericire, perioada lor de luna de miere ia se termina atunci cand fratele lui des Grieux vine sa il ia inapoi acasa.

Dupa o perioada, des Grieux si Manon se reintalnesc in New Orleans, si traiesc din nou o perioada idilica de dragoste, dar Guvernatorul afla ca nu sunt casatoriti, desi pretindeau acest lucru, iar fiul lui decide sa castige inima lui Manon. Des Grieux este iplicat intr-un duel cu fiul Guvernatorului, si il lasa fara cunostinta. Crezand ca l-a ucis decide sa fuga din New Orleans cu Manon si pleaca inspre Loiusiana, sperand sa ajunga la o asezare engleza. Insa drumul lung o doboara pe Manon, care isi da ultima suflare a doua zi dimineata, si dupa ce o inmormanteaza des Grieux este dus inapoi in Franta de catre prietenul sau vechi Tiberge.

In cursul aventurilor lui des Grieux, acesta invata sa triseze si il ajuta pe fratele lui Manon in escrocherii, ceea ce in timp dupe la racirea relatiei cu tatal sau. Protagonistul romanului da dovada de o naivitate incredibila si cinism in timp ce Manon se dovedeste a avea un spirit practic si o reala frivolitate.

La mometul aparitiei, romanul a fost considerat controversat si interzis in Franta, dar in ciuda acestui fapt a devenit foarte cunoscut, existand multe editii piratate. La a doua editia e romanului, Abatele Prevost a decis sa modifice pasaje si sa introduca mai multe note moraliste.

Link-uri utile: