Viata Unui Om Singur - Adrian Marino

-19%
Polirom
Cartonata (hardcover)
47,99LEI 38,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Viata unui om singur
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 2010
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2010
Editura la care a aparut: Polirom
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Marino
'Viata unui om singur' este un volum de memorii din 2010 al regretatului eseist si teoretician literar roman Adrian Marino. Sase decenii de existenta rememoreaza autorul, cu represiunea, deportarea in Baragan si retragerea morala de dupa 1989. O autobiografie indelung asteptata, cartea apare la cinci ani de la moartea carturarului si captiveaza cititorii atat prin traseul unei vieti de exceptie cat si prin valoarea culturala a marturiei invocate de acesta.

Despre Viata Unui Om Singur - Adrian Marino

Primul critic roman tradus in Japonia, de patru ori editat in Paris si in spatiul francofon, de doua ori piratat in Belgrad, al doilea critic roman editat in Statele Unite ale Americii si autor roman tradus in conditii bune in Italia. Toate acestea in vremurile in care alti autori romani nu isi puteau impune lucrarile in afara tarii. Asa poate fi rezumata personalitatea culturala a lui Adrian Marino.
Viata unui om singur infatiseaza un om extrem de solitar cu o viata trista in care aproape nicio implinire nu este considerata fericita. Sunt amintite experienta inchisorii, un adevarat dezastru moral si a deportarii ulterioare intr-un sat izolat din Baragan cat si unele opinii proprii referitoare la efectele negative ale postcomunismului si transformarea fostelor inchisori in memoriale ale detentiei. De pilda, legat de Memorialul de la Sighet autorul roman afirma: mi se pare o enorma mutilare si falsificare.
Fiind un autor de amploare internationala, s-a considerat de la bun inceput superior si mai apoi a purtat o masca a antipatiei si a lipsei de sociabilitate, dupa cum singur recunoaste. Mai mult, a respins fenomenul criticii literare, atat din perspectiva apropierii de colegii sai critici cat si din cea a cartilor recenzate, fiind un veritabil enciclopedist concentrat pe domeniul sau de activitate, pe urmatoarea carte.
In final, un capitol aparte ii este dedicat si lui George Calinescu, intitulat Marele esec. Isi reproseaza ca l-a avut profesor pe Calinescu si ca multa vreme a fost considerat de catre toti contemporanii sai un asistent al acestuia. Acum nu ii mai poarta niciun respect, relatia cu George Calinescu fiind pentru Marino marele esec al vietii mele intelectuale, morale si, ceea ce nu as fi banuit niciodata, al existentei mele sociale.
Asadar, Adrian Marino scrie cartea propriei existente in Viata unui om singur. Isi afirma identitatea si personalitatea, buna, rea, asa cum a fost.