Poezii cenzurate - Adrian Paunescu

-69%
Paunescu
Brosata (paperback)
34,99LEI 10,99LEI
-59%
Paunescu
Brosata (paperback)
149,99LEI 60,99LEI
Stoc epuizat
Paunescu
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Poezii cenzurate
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1990
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1990
Editura la care a aparut: Paunescu
'Poezii cenzurate' este o colectie de poeme ale cunoscutului autor roman Adrian Paunescu ce au fost interzise de regimul comunist din Romania intre august 1968 si decembrie 1989. Volumul apare in 1990 dupa prabusirea dictaturii lui Nicolae Ceausescu.

Despre Poezii cenzurate - Adrian Paunescu

Poezii Cenzurate este primul volum de poeme semnat de Adrian Paunescu ce este editat dupa Revolutia din 1989.
Asa cum conchide si criticul literar Eugen Negrici, lui Adrian Paunescu i se reproseaza la inceputul carierei lipsa de frana estetica, imposibilitatea disciplinarii materiei poetice, insusirea fanfarona de forme goale, apocalipsa verbala, rasfatul imagistic etc., pentru ca, imediat, aproape toata lumea, direct sau implicit, sa-i recomande tanarului foarte talentat mai multa claritate, ordine si, bineinteles, precizie.
Poezia lui Paunescu infatiseaza o lume in declin, o lume a regresului si a fricilor impuse si utilizeaza indeosebi instrumente din simbolism. In acest sens graitoare este poezia Regresam, de pilda. 
In versurile poetului lumea capata dimensiunea unui spatiu al pierzaniei, al subrezirii sistemului si al declinului social. Poetul asterne pe hartie versuri cu fruntea sus si tinand piept tuturor acuzatiilor. 
Sa fi prezis soarta actuala a romanilor de pretutindeni? Iarasi, un poem sugestiv este Analfabetilor, ale carui versuri starnesc revolta si trairi profunde. Cateva versuri sunt: Si lumea nu se poate cuceri / Umfland la cifre si mimand tumulturi / Cu aroganti si trindavi doctoranzi, / Cu papagali care tin loc de vulturi.