Crima din Orient Expres - Agatha Christie

Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Multi Press
Brosata (paperback)
 
31,99LEI
Stoc epuizat
Nimbus
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nimbus
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Murder on the Orient Express
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1934
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1969
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_on_the_Orient_Express
'Crima din Orient Express' este un roman politist din anul 1934 al scriitoarei britanice Agatha Christie. Un bogat afacerist american este ucis intr-un compartiment din luxosul Orient Express. Douasprezece lovituri de cutit si doisprezece pasageri. Asadar, cu totii sunt suspecti. De data aceasta, victima a carei moarte o investigheaza Hercule Poirot nu este nici pe departe nevinovata...

Despre Crima din Orient Expres - Agatha Christie

Crima din Orient Express este cel mai fascinant si mai celebru caz al detectivului belgian Hercule Poirot. Un tren de lux ramane blocat in toiul noptii iar dimineata urmatoare domnul Ratchett este gasit mort, fiind injunghiat de douasprezece ori. Scrisorile de amenintare au fost puse in aplicare iar calatorii din Orient Express devin suspecti. 
Detectivul conchide ca a fost cineva din interior iar potrivit raportului medicului aflat intamplator in tren, loviturile au fost aplicate fara nicio noima: unele mai slabe, altele mai puternice si unele cu mana stanga, altele cu cea dreapta. Sa fie doi ucigasi?
Poirot, medicul Constantine si Bouc, directorul companiei, interogheaza pe rand fiecare pasager. Asadar, doamna Hubbard sustine ca in noaptea precedenta un barbat ar fi intrat in compartimentul ei iar insusi Poirot a auzit zgomote din compartimentul alaturat, cel ocupat de Ratchett, urmate de cuvintele in franceza: Nu e nimic, m-am inselat! 
Apar si alte elemente interesante in poveste: o batista cu initiala H si un curatator de pipa gasite la locul crimei, un nasture al conducatorului de tren gasit in compartimentul doamnei Hubbard si ceasul spart al victimei ce indica ora probabila a crimei. 
Mai mult, este identificata arma crimei, un cutit plin de sange gasit in trusa de toaleta a doamnei Hubbard cat si o bucatica de hartie arsa in compartimentul lui Ratchett. Cea din urma este o scrisoare de amenintare pentru victima si este legata de o tragedie celebra a familiei americane Armstrong. Asadar, Ratchett nu era atat de nevinovat...
Poirot coreleaza toate acestea cu o discutie dintre doi pasageri britanici auzita din intamplare, respectiv profesoara Mary Debenham si colonelul Arbuthnot, inainte de imbarcare: Eu nu sunt genul care sa se bazeze pe procedura obisnuita. Eu caut psihologia, nu amprentele sau scrumul de tigara. / Toata tarasenia asta este o fantasmagorie! striga monseur Bouc.
Sa fi fost o crima justificabila? Cine sa fie faptasul?