Cintarea Romaniei - Alecu Russo

Albatros
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Ion Creanga
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Minerva
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Minerva
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Minerva
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Stoc epuizat
Minerva
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Cintarea Romaniei
Limba primei editii: Romana
Anul aparitiei primei editii: 1850
Opera lui Alecu Russo, Cintarea Romaniei, a aparut pentru prima oara la Paris, in anul 1850, in revista Romania viitoare. Este un poem ce prezinta o succesiune de motive istorice, religioase, folclorice.

Despre Cintarea Romaniei - Alecu Russo

Care este tema operei Cintarea Romaniei?

Poemul in proza Cintarea Romaniei prezinta o atitudine protestatara, o revolta impotriva injosirii demnitatii nationale, ce se contureaza inca de la inceputul poemului si pana la sfarsitul acestuia.

Sunt prezentate episoade din protoistoria dacilor si romanilor, evenimente care au dus la formarea poporului roman, dar si alte secvente istorice.

Laitmotivul acestei opere este reprezentat de tara, patrie, pamantul stramosesc. Toata actiunea este prezentata intr-un mod legendar, faptele fiind deduse din povestirea firului intamplarilor istorice. Este vizibil permanent sentimentul iubirii fata de tara pe care Alecu Russo il exprima pe tot parcursul poemului.

Un alt motiv important al poemului este reprezentat de revolutie, fiind subliniata oscilatia dintre trecut si viitor. Desi sunt prezentate cateva fapte istorice, acestea exprima sentimentele autorului fata de ele, ci nu desfasurarea lor. Pe tot parcursul operei se manifesta personalitatea lui Alecu Russo, motiv pentru care actiunea lipseste, fiind inlocuita de lirism. Istoria nu este privita obiectiv, ci filtrata prin ochii autorului.

Poemul impresioneaza prin intensitatea sentimentelor exprimate, prin descrierea suferintei poporului, dar si prin incurajarea acestuia la lupta, la mobilizare.

In ansamblul ei, Cintarea Romaniei este o prezentare a istoriei poporului roman prin intermediul tablourilor dramatice, atat luminoase, cat si intunecate.