Dupa douazeci de ani - Alexandre Dumas

-50%
Saeculum I.O...
Brosata (paperback)
9,99LEI 4,99LEI
-25%
Tineretului
Cartonata (hardcover)
15,99LEI 11,99LEI
Eden
Brosata (paperback)
 
18,99LEI
-74%
Minerva
Brosata (paperback)
34,99LEI 8,99LEI
Stoc epuizat
Adevarul
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Corint
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Corint
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Vizual
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Adevarul
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Tineretului
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Regis
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Vingt ans apres
Limba primei editii: Franceza
Anul aparitiei primei editii: 1845
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dup%C4%83_dou%C4%83zeci_de_ani
"Dupa douazeci de ani" este un roman scris de Alexandre Dumas si povestea aventurilor celor patru tovarasi, D’Artagnan, Athos, Porthos si Aramis. In aceasta continuare a operei "Cei trei muschetari", cei patru prieteni nedespartiti lupta impotriva inamicilor de temut precum Mordaunt, Regina Ana de Austria, Mazarin si generalul Oliver Cromwell.

Despre Dupa douazeci de ani - Alexandre Dumas

"Dupa douazeci de ani" de Alexandre Dumas prezinta evenimentele din Franta, in vremea razboaielor civile de la mijlocul secolului XVII, din timpul domniei lui Ludovic XIV; actiunea acestui roman traverseaza tinuturile si este plasata si in Anglia, de la sfarsitul Razboiului Civil englez  pana la victoria lui Oliver Cromwell si executia Regelui Charles I.

Prin replicile personajelor principale, indeosebi ale lui Athos, autorul Dumas se dovedeste a fi de partea monarhiei in general, glorificand ideea regalitatii binevoitoare. Muschetarii lui Dumas sunt viteji si drepti in eforturile depuse pentru a-i proteja de inamici pe tanarul Ludovic XIV si pe condamnatul Charles I.

Romanul "Dupa douazeci de ani" este povestea reunirii lui d’Artagnan cu cei trei tovarasi muschetari ai sai, la douazeci de ani dupa cuceririle lor rasunatoare. Povestea trateaza temele prietenei si ale fortelor opuse iubire - ura, tradare - loialitate. Pe masura ce naratiunea se desfasoara, cei patru prieteni se confrunta cu dezamagirile din viata lor, cu opiniile diferite in colaborarea lor.

Povestea incepe cu figura lui d’Artagnan, fericit sa se puna in slujba conducatorilor tarii dupa ani de inactivitate. Astfel, el accepta sa il ajute pe Mazarin, cardinalul-tiran ale carui legi au lasat cetatenii din Paris sa cada prada saraciei si foametei. D’Artagnan incearca sa ii aduca laolalta pe cei trei prieteni care au luptat alaturi de el, in urma cu douazeci de ani, insa acesta descopera o problema cand cei patru sunt dezbinati de crezurile politice. In ciuda diferentelor, cei patru jura sa ramana prieteni si deseori sar in ajutor unii altora, de-a lungul povestii lui Alexandre Dumas. Cei patru tovarasi lupta impreuna in tentativa esuata de a-l salva pe Charles, Regele Angliei, de la executie.

De-a lungul romanului, muschetarii sunt urmariti de momentele regretabile din trecutul lor. Mordaunt, fiul diabolicei Milady care a murit din pricina muschetarilor, cauta acum razbunarea. Barbatul si-a dedicat intreaga viata cautarii si distrugerii celor patru care i-au ucis mama dar muschetarii ii scapa printre degete fiarei. Mordaunt este ucis de Athos pe cand acesta incerca sa il inece pe Athos.

Pana la sfarsitul romanului, muschetarii il rapesc si il conving pe Mazarin sa accepte cererile facute de parizieni, aducand astfel pacea in oras. D’Artagnan primeste o plata in bani, titlul de capitan si un grup de muschetari in subordinea sa. Porthos obtine mult-ravnitul titlu de baron iar Aramis obtine privilegii pentru prietena sa. Raoul, fiul lui Athos este admis intr-un regiment al armatei.

In final, tovarasii lui d’Artagnan se intorc la viata obisnuita insa eroul principal al romanului "Dupa douazeci de ani" ramane in asteptarea urmatoarei mari aventuri.

Linkuri utile: