Cheita de aur - Alexei Tolstoi

Regis
Brosata (paperback)
 
20,99LEI
Regis
Brosata (paperback)
 
11,99LEI
-47%
Universitas
Brosata (paperback)
16,99LEI 8,99LEI
Regis
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
Stoc epuizat
Herra
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Litera
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Regis
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Tess-M
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Herra
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Regis
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Regis
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Regis
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Regis
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Flamingo GD
Brosata (paperback)
Limba primei editii: Rusa
In anul 1936, Alexei Tolstoi a publicat "Cheita de aur", o adaptare a cunoscutei povesti "Pinocchio". Micul Buratino, personajul principal al cartii, a devenit rapid foarte popular printre iubitorii de literatura iar astazi cei mari si cei mici ii pot descoperi si redescoperi palpitantele aventuri.

Despre Cheita de aur - Alexei Tolstoi

Buratino este o papusa de lemn, cu nasul foarte lung, asemanator lui Pinocchio. El e cioplit de tatal sau Carlo dintr-un bustean si dintr-o data, capata viata. Nasul lung al lui Buratino e rezultatul unei miscari neindemanatice a lui Carlo insa, in ciuda incercarii de a-l scurta, nasul papusii se lungeste iar si iar.

Carlo isi vinde haina pentru a-l trimite pe Buratino la scoala, pentru a-i cumpara abecedarul. Dar baietelul vinde cartea si cumpara bilet la spectacolul teatrului de papusi ajuns in oras. La teatru se imprieteneste cu marionetele insa maestrul Carabas Barabas, suparat ca Buratino i-a stricat spectacolul, doreste sa il arunce in foc. Barbatul il elibereaza atunci cand aude ca in casa lui Carlo se gaseste o usa secreta, usa pe care papusarul o cauta de mult timp. Candva Carabas avea o cheita de aur, unicul mijloc de a deschide tainica usa. Carabas Barabas il elibereaza pe Buratino daruindu-i cinci bani de aur pentru Carlo, asa incat sa pazeasca usa secreta mascata de pictura unei vetre.

In drum spre casa, Buratino ii intalneste pe motanul Bazilio si vulpea Alisa, sarlatani hotarati sa ii sterpeleasca banutii de aur. Buratino este salvat de catre fata cu parul azuriu, papusa in teatrul lui Carabas care a fugit de la papusar si s-a ascuns in casuta din padure. Fetita doreste, in ciuda impotrivirilor, sa il educe pe Buratino, sa il invete sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca. Baietelul evadeaza din magazia fetei cu parul azuriu, unde fusese inchis ca pedeapsa si ajunge in Tara Prostilor, unde Bazilio si Alisa reusesc sa ii fure mica avere.

Buratino ajunge pe mana politistilor si e aruncat intr-un iaz murdar si intunecat. In apa, Buratino afla de la broaste ca galbenii i-au fost furati iar Tortila, broasca testoasa, ii daruieste cheita de aur.

Baiatul fuge din acest tinut si il intalneste pe Piero, o alta papusa de la teatrul lui Carabas ce a evadat. Piero e urmarit de papusar deoarece a tras cu urechea la discutia cu Duremar, un vanzator ce i-a povestit lui Carabas despre broasca testoasa cu cheita de aur.

Buratino si Piero merg la Malvina, fetita cu parul de aur insa cei trei impreuna cu catelul Artemon sunt nevoiti sa fuga de frica lui Carabas si a cainilor politisti. La marginea padurii, cele doua grupuri se confrunta si poarta o batalie crancena din care marionetele ies invingatoare; Carabas ramane prizonier al unui pin, cu barba lipita de rasina scursa pe scoarta copacului. Curand Buratino descopera secretul cheitei dar el si tovarasii sai sunt inconjurati din nou de inamici. Pe cand parea ca nu mai exista scapare, papusile sunt salvate neasteptat de Carlo.

Ajunsi acasa, Carlo si Buratino deschid usa tainica si descopera un minunat teatru de papusi in ascunzatoare. In curand, aici se pune in scena minunata piesa ‘Cheita de aur sau nemaipomenitele patanii ale lui Buratino si ale prietenilor sai’ iar la reprezentatie e prezent si Carabas Barabas, furios peste masura cand descopera ca toate papusile de la teatrul sau au fugit si sunt acum actori in extraordinarul teatru de papusi al lui Buratino.

Linkuri utile: