Cutia Neagra - Amos Oz

-25%
Univers
Brosata (paperback)
3,99LEI 2,99LEI
Stoc epuizat
Univers
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Univers
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
Autor: Amos Oz
Titlul orginal: Kufsa shhora
Limba primei editii: Ebraica
Anul aparitiei primei editii: 1987
Cutia neagra este un roman epistolar, a carui actiune se desfasoara in perioada anilor 70, viata personajelor fiind dedusa din scrisorile pe care acestia si le trimit intr-o perioada de cateva luni.

Despre Cutia Neagra - Amos Oz

Care este tema romanului Cutia Neagra?

In urma cu 7 ani de la momentul desfasurarii epistolare, Ilana s-a despartit de sotul ei Alex. Din aceasta casatorie ea a ramas cu fiul lor, Boaz. Dupa despartire, Alex a plecat in SUA unde a ajuns profesor universitar, iar Ilana s-a recasatorit cu un evreu cu care a conceput un alt copil, o fetita pe nume Yfat.

Atunci cand Boaz ajunge la varsta adolescentei si are crize specifice varstei, Ilana reia legatura cu Alex pentru a-i cere ajutorul financiar, dar si sprijinul moral. Michel, actualul sot al Ilanei o sustine in aceasta decizie, iar Alex face intocmai cum este rugat, trimitand cecuri printr-un avocat.

Se contureaza in jurul acestor scrisori caracterul crud al lui Alex, insotit de o aroganta si rautate glaciala, trasaturi dezvoltate mai ales prin prisma serviciului sau la armata israeliana, acolo unde, de altfel, a si cunoscut-o pe Ilana.

Atitudinea din adolescenta a lui Boaz pare a fi efectul numeroaselor confruntari dintre relatia parintilor sai, a relatiei lor defectuoase, precum si a numeroaselor acte de infidelitate.

Desi relatia Ilanei cu Michel este mult diferita (acesta avand o blandete aparte), ranile si frustarile Ilanei nu s-au vindecat (lucru ce reiese din scrisorile sale), cu atat mai mult relatia dintre personaje, ce va escalada pe parcursul scrisorilor.

Cutia neagra este un roman despre vulnerabilitati, dragoste complicata, trecut si prezent, tesut intr-o maniera in care ni se permite doar un acces partial in viata personajelor, dar suficient incat sa ii descoperim prin prisma istoriei lor.