Bucatareasa si mincatorul de oameni - Andre Glucksmann

Humanitas
Cartonata (hardcover)
 
0,99LEI
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Titlul orginal: La Cuisinière et le Mangeur d'Hommes
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1975
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1991
Editura la care a aparut: Humanitas
'Bucatareasa si mincatorul de oameni' apare pentru prima data in 1975 si este semnata de scriitorul, filosoful si activistul francez André Glucksmann. Cu un puternic caracter anti-marxist volumul surprinde caile prin care marxismul conduce in mod inevitabil la totalitarism precum si diferentele dintre crimele cauzate de nazism si cele de comunism.

Despre Bucatareasa si mincatorul de oameni - Andre Glucksmann

Cine sa fie bucatareasa si mancatorul de oameni? Volumul este in esenta un eseu politic al filosofului francez André Glucksmann referitor la instaurarea comunismului si compararea acestuia cu regimul nazist. Asadar, explicatia titulaturii celor doua personaje este: o bucatareasa pe care Lenin o aduce la carma statului si un mancator de oameni pe nume Stalin. 
Prostia, linistea intelectuala ori surzenia voita nu sunt iertate de autor, iar sursa de inspiratie de la care porneste este opera lui Soljenitin, cel din urma trecand de partea bolsevicilor prin lagarele de reeducare. Mai mult, acesta s-a transformat din ofiter al armatei sovietice in detinut.
Mai departe, sunt mentionate si popoare ce au rezistat in fata regimului lui Hitler.
Inca din 1930 apar primele date legate de lagarele de munca din Arhipelagul Gulag, lucru ce starneste reactii rapide din partea Occidentului. 
Supravietuitorii lagarelor sovietice precum si fostii detinuti din inchisorile regimului nu povestesc nici astazi ce li s-a intamplat acolo. Iar aceeasi reactie tacita o au si supravietuitorii lagarelor naziste.
De ce oamenii care au trecut prin astfel de experiente traumatizante sunt atat de pasivi?