Marginea - Andre Pieyre De Mandiargues

Nemira
Brosata (paperback)
 
0,99LEI
Stoc epuizat
LEDA
Brosata (paperback)
Titlul orginal: La Marge
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1967
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1998
Editura la care a aparut: Nemira
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Margin_(novel)
Romanul 'Marginea' al scriitorului francez Andre Pieyre de Mandiargues apare in anul 1967, castiga premiul Goncourt in acelasi an si reprezinta opera definitorie a universului artistic insolit si fantastic al autorului. In urma unui soc emotional puternic, (anti)eroul romanului isi hotaraste destinul. Pentru Sigismond, Barcelona se transforma dintr-o destinatie oarecare intr-un oras ce ii amplifica distantarea fata de viata datorita fascinatiei morbide si a amestecului de erotism si cruzime.

Despre Marginea - Andre Pieyre De Mandiargues

Andre Pieyre de Mandiargues se individualizeaza prin stilul sau rafinat si atractia deosebita pentru bizar, in descendenta marii proze decadente. 
Sigismond Pons sufera un soc emotional atroce. Starea psihologica a acestui visator il plaseaza in Catalonia aflata sub dictatura generalului Franco din anii 1960 ai secolului XX. Turul facut in Barcelona este o scufundare in lumea populara, eroul preferand mesele ieftine in detrimentul celor gourmet. Aproape intreaga actiune a romanului are loc in mintea protagonistului. Barbatul rataceste prin cartierul prostituatelor din Barcelona vreme de doua zile, timp in care are o relatie cu una dintre femei si frecventeaza o serie de baruri, restaurante si bordeluri.
Ramane pe margine in propria bula, refuzand sa afle mai multe informatii despre nenorocirea din viata sa, informatii ce se regasesc in scrisoarea de pe noptiera din hotelul sau. In mod probabil iubita lui sotie Sergine s-a sinucis...
Periplul sau prin Barcelona are un caracter evident erotic: femeile sunt privite din aceasta perspectiva iar barbatii pe care ii intalneste Sigismond au aceleasi interese. Dragostea lui il insoteste in vis si singura iesire din cartierul fierbinte este pentru o vizita la muzeu, ceea ce il enerveaza pe barbat, intrucat Sergine l-ar fi determinat sa viziteze muzeul daca ea ar fi fost acolo.
La finalul celor doua zile de ratacire, barbatul trebuie sa deschida scrisoarea ce il asteapta in hotel. Aici are explicatia sinuciderii sotiei sale, isi paraseste bula si ia decizia. Este una chiar neasteptata si justifica reveria sa.
Care sa fie decizia lui Sigismond?