Memoriile unei gheise - Arthur Golden

Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
 
39,99LEI
Humanitas
Brosata (paperback)
 
35,99LEI
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Memoirs of a Geisha
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1997
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 2006
Editura la care a aparut: Humanitas
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Memoirs_of_a_Geisha
'Memoriile unei gheise', volumul semnat de cunoscutul autor american Arthur Golden, este un bestseller international cu peste patru milioane de exemplare vandute, ce ocupa locul intai in topurile din Europa si America si care a fost tradus in peste 35 de limbi. Actiunea are loc in anii 1930, cand Chiyo, o fetita de noua ani dintr-un sat pescaresc, este vanduta de tatal sau unei okiya din Kyoto pentru a fi initiata in tainele seductiei si pentru a deveni o gheisa. Viata gheisei Sayuri este tumultoasa. Apar multe secrete, apare dragostea si izbucneste razboiul...

Despre Memoriile unei gheise - Arthur Golden

Volumul de memorii al gheisei Sayuri debuteaza in anul 1929 si are loc in Yoroido, un sat de pescari de-a lungul Marii Japoniei. Saracia il impinge pe tatal lui Chiyo, o fetita de doar noua ani, sa isi vanda fiica pentru ca ulterior sa devina gheisa in Kyoto. In schimb, sora sa, Satsu va ajunge intr-o alta zona a orasului si va lucra intr-un bordel pentru altfel de placeri.
Chiyo ajunge intr-o okiya (pensiune pentru gheise) unde va fi initiata in arta gheiselor. Urmeaza o scoala speciala unde invata arta conversatiilor spumoase, a dansului si a actoriei. In cultura japoneza, o gheisa este o femeie desavarsita ce detine frumusete, eleganta, talente, inteligenta si cel mai important, dorinta de a distra barbatii. Asta trebuie sa devina si Chiyo.
In timp, tanara gaseste si iubirea, respectiv in bratele unui barbat mult mai in varsta, insa alaturi de care nu poate fi fericita din cauza nenumaratelor piedici si rivalitati, printre care se numara si cea mai de temut rivala a sa, Hatsumomo. 
Mameha, rivala gheisei Hatsumomo, este cea care o initiaza si o introduce pe Chiyo in anturajul oamenilor influenti si doritori de arta, o ajuta sa evolueze si sa castige faima si bani. Astfel ca Chiyo devine Sayuri, fiind din ce in ce mai ceruta si placuta. Mai mult, acum gheisa face totul din placere si satisfactie, impreuna cu Mameha frecventeaza nenumarate baluri si cunoaste oameni influenti. Capata un nou statut, asadar. 
Timpul trece si izbucneste razboiul in Japonia, asa ca Sayuri este nevoita sa plece din Kyoto. Ulterior se intoarce in oras, isi reia activitatile si il reintalneste pe barbatul iubit, alaturi de care isi va petrece viata mult visata.
Romanul a fost ecranizat cu succes sub semnatura regizorului Rob Marshall, iar in 2006 a primit trei premii Oscar, trei premii Bafta si un Glob de Aur.