Saloanele Gotice - August Strindberg

oferta
Univers
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Marc
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Titlul orginal: Götiska rummen
Limba primei editii: suedeza
Anul aparitiei primei editii: 1904
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1987
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg_bibliography
'Saloanele gotice' de August Strindberg a fost publicat initial in 1904 si este un roman vizionar in care Strindberg prefigureaza ideile ce vor prinde contur si transformarile prin care va trece societatea secolului XX, pe fondul ideilor si evenimentelor de la finalul secolului XIX. Romanul se desfasoara in noaptea Anului Nou, in prag de secol XX.

Despre Saloanele Gotice - August Strindberg

Actiunea volumului 'Saloanele gotice' debuteaza in noaptea dintre ani, la granita dintre secolele XIX si XX. Pe fondul evenimentelor si ideilor caracteristice secolului XIX, Strindberg intuieste care vor fi ideile ce vor prinde condur in noua epoca, cum va evolua societatea, dar si ce transformari vor avea loc in politica in secolul urmator.
Cartea vorbeste de asemenea si despre familia Borg, insa aparent poate fi vorba despre oricare familie suedeza sau europeana a epocii. Sunt adusi in atentia cititorilor fratii Borg, cei care pentru o perioada au fost activi in luptele pentru reinnoire. Radicalismul ce se opune vechii epoci atinge acum momente de satira in volum, asa cum se intampla in cazul lui Gustav Borg, ce ajunge sa atace vehement cultura invechita sau privilegiile clericilor.
Romanul surprinde cu mare iscusinta ipocrizia, coruptia si superficialitatea din mai multe medii sociale ale vremii. Este vorba in esenta despre o societate ce isi ascunde cu maiestrie esecurile si coruptia.