8 martie nu e despre femei ci despre nevoia de drepturi universale și egale, dar mai ales lipsa lor: femeile sunt cele care ne-au învățat să fim alături de cei mai slabi și lipsiți de drepturi.
Citiți însă ce au scris aceste femei și viața vă va deveni ceva mai luminoasă. Iată alegerea mea.
Anna Ahmatova – poate cea mai inteligentă poetă a secolului XX care a știut mereu să lupte pentru drepturile ei și să fie alături de poporul său la bine și la rău.
Nu, nu cer străin mi-a fost tutorul
Şi nu zbor străin m-a scos din foc:
Eu am fost atunci cu-ntreg poporul,
Unde-a fost şi el în nenoroc.
Simone Weil – filozoafă, umanistă, scriitoare şi militantă sindicală – una dintre cele mai neînfricate femei. Citiți volumul Dezrădăcinarea – o carte lucidă, subtilă și sensibilă despre nevoile fundamentale ale vieții noastre care nu se reduce doar la confort, pâine și bunăstare – ci la ceva infinit mai important.
Susan Sontag – o scriitoare de o inteligență năucitoare: rar mi-a fost dat să citesc ceva mai complex. Citiți orice găsiți. Dar recomand volumul Despre femei. Volumul reunește șapte eseuri ce acoperă o gamă largă de subiecte: provocările cu care se confruntă femeile pe măsură ce îmbătrânesc, egalitate, frumusețe, sexualitate, fascism, film etc.
Hannah Arendt – a fast și rămâne una dintre marile gânditoare ale secolului XX în materie de filosofie politică. Cartea ei poate cea mai cunoscută și consistentă care a marcat gândirea politică este Originile totalitarismului.
Elif Shafak – este una dintre cele mai importante romanciere contemporane de origine turcă care a marcat literatura contemporană. Recomand cu multă convingere toate cărțile semnate însă în mod special aș alege Bastarda Istanbulului – ”un roman fascinant în care se împletesc libertatea și opresiunea, realul și fantasticul, memoria și uitarea.”
Virginia Woolf – este o importantă scriitoare de limbă engleză, dar și una dintre figurile feminismului modern care a marcat prima parte a secolului XX. Este greu să alegi una dintre cărțile ei însă cu siguranță eseul O cameră doar a ei unde ea își argumentează splendid poziția de luptătoare pentru drepturile egale în câmpul literar și artistic: o bătălie pe care a început-o și a câștigat-o.
Simone de Beauvoir este o figură de marcă a existențialismului și a feminismului în Franța, militantă a mișcării intelectuale contestatare de după al Doilea Război Mondial. A scris nenumărate cărți dar cea care a făcut-o celebră este Al doilea sex despre care The New York Times scria: „Al doilea sex a fost un act de o îndrăzneală prometeică – un furt al focului olimpian – de la care nu mai exista cale de întoarcere.“
Astrid Lindgren a fost o scriitoare suedeză de literatură pentru copii pe care eu am adorat-o în copilărie mai ales pentru seria de cărți populare – Pippi Șosețica, cea mai îndrăzneață fată din univers.
Sofia Nădejde – este prozatoare feministă română și femeia care a scris primul roman feminist din istoria literaturii române. Ea este cea care a avut curajul să-l înfrunte pe Titu Maiorescu asupra capacităților intelectuale ale femeilor. Recomand romanul Patimi – o carte unică în istoria literaturii române.