A afla că un film a fost inspirat de o carte constituie un sentiment minunat, o adevărată stare de entuziasm și imaginație. Din perspectiva unui cinefil e întotdeauna interesant să vezi cum a adaptat un regizor un roman, cât de bine a respectat subiectul, sau dacă a luat pur și simplu o idee și a dus-o la bun sfârșit.
Cel mai bine este să apreciezi norocul faptului că există două moduri de a te bucura de o poveste. Iată câteva dintre cele mai bune cărți din spatele unora dintre filmele care au cucerit spectatorii.
Cărțile care au inspirat filme celebre
1.„Dune” de Frank Herbert
Dune este la fel de mult science fiction pe cât este și fantezie epică. Frank Herbert îmbină misticismul parafizic cu experimentarea științifică, războinicii anarhiști din deșert cu armatele de pe planete-închisoarea și feudalismul cu politica interstelară.
Film: Dune (David Lynch, 1984), Dune (Denis Villeneuve, 2021), Dune: Part Two (Denis Villeneuve, 2024)
2. „Fight Club” de Chuck Palahniuk
Insomnia, aventurile și încăierările cu pumnii goi sunt la ordinea zilei în satira macho a lui Palahniuk. Cartea reprezintă o lectură haotică și violentă și oferă o perspectivă unică și provocatoare asupra consumerismului, prieteniei masculine și represiunii.
Film: Fight Club (David Fincher, 1999)
3. „Marțianul / The Martian” de Andy Weir
Totul a început ca serial pe blogul personal al lui Weir în 2011, datorită fascinației sale pentru spațiu și science fiction. Pe măsură ce popularitatea a ceea ce scria a crescut, Weir a publicat în cele din urmă romanul.
Știință precisă, sarcasm ironic, glume spațiale, ură disco și o rezistență surprinzător de puternică la abandon, direct de pe suprafața Planetei Roșii.
Film: Marțianul (Ridley Scott, 2015)
4. „Stăpânul inelelor / The Lord of the Rings” de J.R.R. Tolkien
Stăpânul Inelelor este un roman epic de înaltă clasă fantasy, care a fost ulterior adaptat ca o trilogie. Povestea a început ca o continuare a cărții fantasy anterioare a lui Tolkien, „Hobbitul”, și s-a dezvoltat curând într-o poveste mult mai amplă. La publicare, a fost împărțită în Frăția Inelului (1954), Cele Două Turnuri (1955) și Întoarcerea Regelui (1966). În jurul anului 1968, au început să fie publicate ediții într-un singur volum, atât în format cartonat, cât și în format paperback, dar ambele ediții sunt acum extrem de rare.
Scrisă în etape între 1937 și 1949, o mare parte din ea fiind publicată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cartea a fost publicată inițial în trei volume în 1954 și 1955, devenind una dintre cele mai populare opere ale literaturii secolului al XX-lea.
Filme: The Lord of the Rings Trilogy (Peter Jackson, 2001 – 2003), The Hobbit Trilogy (Peter Jackson, 2012-2014).
5. „Strigă-mă pe numele tău / Call Me By Your Name” de André Aciman
Elio Perlman, în vârstă de 17 ani, vizitează Italia când începe să simtă o atracție puternică față de Oliver, un savant în vârstă de 24 de ani. În lunile de vară, cei doi se apropie din ce în ce mai mult. Această frumoasă și emoționantă poveste despre maturizare reprezintă un clasic modern al romanelor de dragoste.
Film: Call Me By Your Name (Luca Guadagnino, 2017)
6. „Pe aripile vântului / Gone With the Wind” de Margaret Mitchell
Nicio carte nu a captivat imaginația oamenilor din întreaga lume precum acest roman de Margaret Mitchell. Încă de la publicarea sa din 1936, cartea câștigătoare a Premiului Pulitzer a fost aclamată de cititorii de pretutindeni. Povestea frumoasei și nemiloasei Scarlett O’Hara și a elegantului soldat Rhett Butler, a fost redată într-o ecranizare nemuritoare, cu actorii Vivien Leigh și Clark Gable în rolurile principale.
Film: Gone With the Wind (Victor Fleming, 1939)
7. „Trainspotting” de Irvine Welsh
Prezentată ca o serie de povestiri scurte interconectate, „Trainspotting” prezintă isprăvile unei bande hedoniste, mizantrope și sceptice, din care fac parte psihopați, escroci și dependenți de droguri. Deși dependența de heroină și autodistrugerea de bunăvoie nu sunt cele mai ușoare subiecte, talentul lui Welsh face ca romanul să fie de neuitat.
Film: Trainspotting (Danny Boyle, 1996)
8. „1984” de George Orwell
O distopie politică ce imaginează magistral și profetic o lume sufocantă ce zdrobește individul. O operă atemporală. Un roman surprinzător și tulburător, „1984” creează o lume imaginară complet convingătoare de la început până la sfârșit. Nimeni nu poate nega influența romanului asupra imaginației unor generații întregi sau puterea avertismentelor sale – o putere care pare să crească, nu să scadă, odată cu trecerea timpului.
Film: 1984 (Michael Radford, 1984)
9. „Micuțele doamne / Little Women” de Louisa May Alcott
Urmărind viețile celor patru surori March, „Micuțele doamne” este o poveste atemporală despre maturizare. Greta Gerwig este cea care a ecranizat această carte, filmul beneficiind de o distribuție impecabilă și fiind „pus în scenă” cu artă. Personajele filmului sunt ambițioase, furioase, au putere de acțiune, ca și regizoarea care a știut cum să adapteze un text vechi.
Film: Little Women (Greta Gerwig, 2019)
10. „Crazy Rich Asians” de Kevin Kwan
Mai mulți bani, mai multe probleme. În romanul său de debut, Kwan ne introduce în lumea occidentală a super-bogaților asiatici, cu umor și perspicacitate.
„Crazy Rich Asians” este comedia romantică-dramă din 2018, regizată de Jon M. Chu, după un scenariu de Peter Chiarelli și Adele Lim, bazat pe romanul cu același titlu din 2013 de Kevin Kwan.
11. „Jurassic Park” de Michael Crichton
Abordând cu prudență tema ingineriei genetice, Crichton (care a scris și scenariul Westworld) aduce dinozaurii în epoca modernă și în parcurile tematice periculos de nesigure. În mod amuzant, acest roman a început ca un scenariu înainte de a fi rescris ca roman.
Principalul film realizat după carte (a fost urmat și de alte ecranizări de-a lungul timpului) este „Jurassic Park” – regia Steven Spielberg, 1993.
12. „It” de Stephen King
O poveste de groază de proporții cosmice, care prezintă o abordare tulburătoare a conceptelor în cee ace privește inocența copilăriei și liber arbitru și insuflă o fobie nesfârșită față de clovni.
Filme: „It” (Mini-serial TV, 1990, Tommy Lee Wallace), „It Chapter One” (Andy Muschietti, 2017) și „It Chapter Two” (Andy Muschietti, 2019).
13. „Nu privi acum / Don’t Look Now” de Daphne Du Maurier
John și Laura sunt în vacanță la Veneția, sperând să se odihnească puțin și să jelească moartea recentă a fiicei lor. Acesta este un plan rezonabil până când cuplul întâlnește niște gemene tinere care vorbesc despre abilități psihice. Este o povestire scurtă, dar întortocheată, creată de niciodată plictisitoarea Daphne Du Maurier, iar celelalte povestiri incluse în colecție sunt la fel de bune.
Film: Don’t Look Now (Nicholas Roeg, 1973)
14. „American Psycho” de Bret Easton Ellis
Patrick Bateman este psihopatul suprem: ziua este un bancher de dinaintea recesiunii, iar noaptea un criminal în serie care se „hrănește” cu newyorkezi (oarecum) inocenți. Povestea lui constituie o privire distorsionată, dar sumbră, amuzantă asupra culturii yuppie, plină de povești complicate. Cel mai bine este ca romanul să fie evitat de cei sensibili, potrivit criticilor.
Film: American Psycho (Mary Harron, 2000)
15. „The Silence of the Lambs” de Thomas Harris
Nu toată lumea știe că celebrul film cu Anthony Hopkins în rol principal (în urma succesului înregistrat – i s-au decernat cinci Oscaruri, prima ecranizare a fost urmată de o serie) a fost inspirat de o carte: „The Silence of the Lambs” de Thomas Harris.
Fiica unui politician a fost răpită. O minte confuză și distorsionată este de vină. Cine altcineva o poate ajuta pe Starling să găsească acest monstru decât sociopatul magnetic Dr. Lecter?
Film: Tăcerea mieilor (Jonathan Demme, 1991)
16. „Nu există țară pentru bătrâni / No Country for Old Men” de Cormac McCarthy
Cormac McCarthy nu scrie cărți simple, dar creează personaje memorabile. Acest roman constituie un text întunecat și stratificat, care îl răsplătește în mod repetat pe cititor, cu o acțiune dură și provocatoare totodată.
Film: No Country for Old Men (Ethan & Joel Coen, 2007)
17. „Inima Întunericului / Heart of Darkness” de Joseph Conrad
În nuvela lui Conrad, Congo este un peisaj misterios și impenetrabil, bântuit de spectrul colonelului Kurtz – un comerciant de fildeș, care a devenit necinstit. O poveste întunecată, brutală și alambicată, despre oroarea colonială.
Film: Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979)
18. „Forrest Gump” de Winston Groom
Romanul lui Winston Groom este mai sumbru și mai complex din punct de vedere moral decât personajul simplificat înfățișat de Tom Hanks. Dar eliminarea acestei complexități în favoarea unui tur amplu prin secolul XX reprezintă cheia puterii și farmecului ecranizării după carte.
Film: Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994)
19. „Doctor Jivago” de Boris Pasternak
Publicată pentru prima dată în Italia în 1957, în mijlocul controverselor internaționale, cartea „Doctor Jivago” reprezintă povestea vieții și iubirilor unui poet/medic în timpul tumultului Revoluției Ruse. Romanul a fost publicat în Uniunea Sovietică abia în 1987.
Adaptarea din 1965 a celui mai faimos roman al lui Boris Pasternak, realizată de David Lean, este foarte fidelă intrigii romanului, descriind evenimentele într-un stil vizual uluitor.
Film: Doctor Jivago (David Lean, 1965)
20. „Jocurile Foamei / The Hunger Games” de Suzanne Collins
Un roman distopic pentru tineri din 2008, scris de scriitoarea americană Suzanne Collins. Este scris din perspectiva lui Katniss Everdeen, în vârstă de 16 ani, care trăiește în națiunea Panem, o națiune post-apocaliptică. Romanul este primul din trilogie, urmat de Catching Fire (2009) și Mockingjay (2010). O adaptare cinematografică, regizată de Gary Ross și co-scrisă și co-produsă chiar de Collins, a fost lansată în 2012.
Film: The Hunger Games (Gary Ross, 2012), The Hunger Games: Catching Fire (Gary Ross, 2013), The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 (Gary Ross, 2014), The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 (Francis Lawrence (2015), The Hunger Games: The Ballad of Songbirds&Snakes (Francis Lawrence, 2024)

Despre Roxana Roseti
Roxana Roseti este jurnalist print și online, și creator de conținut. A realizat ediții de colecție pentru Jurnalul Național, reportaje, interviuri, biografii, recenzii, articole de larg interes pentru Evenimentul Zilei, Revista Cariere, Elita României ș.a. Relatează în continuare, inclusiv pe social media, despre personalități, cultură, artă, și tot ceea ce reprezintă o poveste cu trecut, prezent și viitor.