Librăriile cu cărți pentru copii, fizice sau online, de obicei au volume minunate, care nu trebuie ignorate sub nicio formă. Recunosc că eu, om mare fiind, nu mă pot abține să „scotocesc” printre titluri.
Se spune că a petrece timp de calitate cu copiii, ca părinte, reprezintă un fapt incontestabil. Dar cum vă puteți conecta cu ei la un nivel mult mai profund? Inclusiv prin intermediul cărților! Nimic mai simplu să vă stabiliți „conexiunea” cu o colecție de cărți pentru cei mici. O lume se va deschide, uneori nebănuită.
Lumea literaturii pentru copii își continuă drumul, netulburată, potrivit specialiștilor de pe piața mondială a cărții. Spre exemplu, Children’s Bookstore aprecia la începutul acestui an, că acest gen de literatură va avea o creștere cu aproximativ 10% mai mare în 2024 decât în 2023. „O creștere de 10% de la un an la altul este semnificativă”, precizează sursa menționată.
Această evoluție spune multe. Un fapt important ar fi cel că părinții s-au hotărât să acorde mai mult timp copiilor și să le citească mai mult (de ce nu, o carte fantasy). Și, în acest sens, există câteva sfaturi de neignorat, în ceea ce privește modul în care vă găsiți timp liber pentru copii, pentru a le citi sau pentru alte activități.
Poate fi dificil pentru majoritatea părinților să aibă asemenea preocupări în timpul săptămânii, dar luați în considerare că trebuie să vă rezervați ceva timp pentru a răsfoi măcar o carte împreună cu copilul dvs., în weekend. Dacă veți face acest lucru transmiteți copilului un mesaj important: și anume că este demn de timpul și atenția voastră. Acesta este un moment vital pentru a vă conecta cu el și, de asemenea, ajută la construirea stimei de sine.
Deși v-ați dori să existe mai multe ore într-o zi, poate că o concentrare pe calitatea timpului pe care îl petreceți cu copiii voștri este mai importantă decât cantitatea. Deși este ușor să fiți distrași de o problemă de la serviciu sau de vasele care așteaptă să fie spălate, e important să fiți atenți la timpul petrecut cu cei care contează cel mai mult: copiii, familia în general.
De asemenea, nu strică să vă deconectați un pic de la tehnologie. Pun pariu că ați auzit asta de o mie de ori, dar este atât de important. Opriți televizorul, puneți telefonul deoparte și citiți împreună cu copilul dvs. Potrivit psihologului dr. Marie Hartwell-Walker, atunci când copiii știu că vine ora de culcare știu, totodată, că le veți citi o poveste (se spune că cititul cu voce tare este preferabil pentru copii).
Cărțile fantasy pot fi o alegere cu care nu veți da greș și nu e neapărată nevoie să citiți din ele copilului dvs. numai înainte de culcare. Nu uitați nicio clipă că cei mici se identifică cu personajele din povești. Cărțile fantasy au acea lume minunată în care dragonii zboară printre nori și zânele au calități nebănuite. Le permit copiilor să fie „cu un pas” în acel tărâm al imaginației și al posibilităților, unde poate se simt cel mai bine.
Doar deschizând coperta unei asemenea cărți apar universuri unde pot fi aruncate vrăji și apar lupte de câștigat împotriva răufăcătorilor puternici. În timp ce copiii sunt absorbiți de poveștile pe care le citesc, imaginația se află la cote maxime.
Copiilor le plac cărțile de acest gen, pentru că sunt mult mai conectați la imaginația lor decât adulții, după cum notează unii dintre cercetători, și nu au niciuna dintre presiunile pe care societatea le pune asupra celor mari. În plus, studiile sugerează că ar trebui adoptată o abordare nuanțată a cărților fantasy – una care ia în considerare caracteristicile personale și de dezvoltare ale copilului.
Copiii sunt destul de pricepuți la elementele de fantezie din ficțiune. Cercetările indică faptul că ficțiunea fantastică poate aduce beneficii copiilor. Implicarea cu fantezia poate stimula creativitatea și vocabularul. Îi poate ajuta pe unii copii să dezvolte abilități mai bune de autoreglare, spre exemplu, după cum notează Parenting Science. Le-ar putea chiar îmbunătăți performanța memoriei de lucru și, în anumite condiții, îi poate ajuta să descopere soluții creative la anumite probleme.
Dacă o poveste dintr-o carte fantasy este prezentată ca un divertisment, nu va inspira o confuzie de genul să îi facă pe copii să creadă că oamenii pot zbura, pot trece prin pereți sau pot deveni invizibili! Și, în general vorbind, cei mici sunt receptivi la povești fantastice și la jocurile imaginative. Tot potrivit studiilor, cărțile fantasy îi pot inspira pe copii să învețe cuvinte noi.
„Judecând după cantitatea de cărți fantasy de pe rafturile librăriilor, este clar: copiilor le place să citească acest gen special, probabil mai presus decât toate celelalte genuri. Dar de ce? Ce este cu aceste cărți fantasy care atrag atât de mult copiii și le captează atât de ușor atenția?”, întreabă Kieran Larwood autor de cărți fantasy premiat. Și tot el are explicația. „Îmi amintesc clar momentul în care eu, când eram copil, am deschis Hobbitul. Pentru mine, a fost prima dată când am înțeles că poveștile te pot duce în alte lumi, în care există magia și dragonii, și a fost poarta de acces pentru mine. Pentru a începe să-mi construiesc propriile realități, care apoi au evoluat în povești și aventuri epice. În cele din urmă eu am devenit un scriitor a cărui sarcină zilnică este să trăiesc aproape permanent într-un alt tărâm, cu bătălii, monștri și eroi”.
La urma urmei, povestea voastră împreună cu copilul dvs. este este cea care contează cel mai mult!

Despre Roxana Roseti
Roxana Roseti este jurnalist print și online, și creator de conținut. A realizat ediții de colecție pentru Jurnalul Național, reportaje, interviuri, biografii, recenzii, articole de larg interes pentru Evenimentul Zilei, Revista Cariere, Elita României ș.a. Relatează în continuare, inclusiv pe social media, despre personalități, cultură, artă, și tot ceea ce reprezintă o poveste cu trecut, prezent și viitor.