lecturi in familie

Lecturi în familie pentru vacanța de iarnă

Se apropie vacanța din februarie: să facem o listă cu lecturi recomandate pentru copii, dar care pot fi citite și în sânul familiei. Cărți ce pot fi citite și de cei mici și de cei mari.

Romane grafice pentru copii

Au apărut două variante grafice ale celebrului roman 1984 scris de George Orwell. Le găsiți în colecția Mingrafic, alături de multe alte titluri captivante – luați la alegere. Sunt bine făcute și pot fi citite și de cei mai mici căci imaginea ajută mult. Dacă sunt și părinții prin preajmă, e și mai bine: mai ales că pot învăța și ei câte ceva, căci se uită. De ce ar trebui citit: e unul dintre cele mai bune cărți despere politică și societatea modernă.

Recomand cu mare plăcere seria Aventuri în Momilandia de Tove Jansson. În copilărie am citit de multe ori această carte în lungile seri de iarnă. Indiferent de anotimp eroii de aici sunt mereu puși pe aventuri. Seria este și foarte frumos desenată de autoare.

Literatură clasică, mereu in tendințe

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe care pe mine m-a fascinat: este cartea pe care am citit-o de cele mai multe ori în copilărie. Este acea aventură a naufragiului în care eroul rămâne singur pe o insulă pustie. Cum se descurcă el și cum dă peste canibali și cum se împrietenește și trăiește alături de o victimă a acestora. E o carte fascinantă: o dată în viață trebuie citită.

O altă carte pe care o recomand cu multă convingere este Leul, vrăjitoarea și garderoba – un roman fantastic pentru copii scris de C. S. Lewis. Cartea deschide seria Cronicilor din Narnia și, în opinia mea, este cea mai coerentă din întreaga serie. Patru copii – doi frați și două surori – vin să viziteze un prieten de familie și intră în basm prin intermediul dulapului. Dar este mai mult decât atât: cartea ridică întrebări serioase. Prin rezolvarea problemelor personajelor din povești, ei schimbă realitatea din jurul lor. Copiii se confruntă cu diferite situații care îi ajută să realizeze conflictele dintre ei și să-și dea seama că sunt de partea binelui.

Un alt roman clasic despre om și prietenia sa cu un câine, un lup de fapt, este Colț Alb de Jack London. Romanul povestește istoria fascinantă a unui pui de lup cum crește, trece prin aventuri asemenea unui om, este scos din mediul său și ajunge într-un mare oraș. Îi vedem aventura și evoluția până ajunge să aibă puii săi. 

Non-ficțiune adaptată pentru copii

Merită de încercat și seria Suntem de neoprit scrisă de Yuval Noah Harari și ilustrată de Ricard Zaplana Ruiz. Eu spun că e foarte bine să ne obișnuim de mici să citim non ficțiune. Este o incursiune în istoria noastră umană care încearcă să ne spună cine suntem, de unde venim, încotro mergem – ce greșim și cum am putea repara. Sunt cărți unde aflăm multe istorii spuse cu tâlc.

Tot din această zonă aș mai recomanda o lectură în familie, alături de copii: Amanda Renshaw – Arta pe înțelesul copiilor. O serie care a avut mare succes și care este, cred eu, destul de utilă atât copiilor, cât și maturilor pentru a reîmproispăta anumite cunoștințe sau a aduce unele noi. E bine să știm cât mai devreme ce e cu această artă.

Despre Vasile Ernu

Vasile Ernu este un scriitor și eseist român remarcabil. A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff și redactor asociat la Idea artă+societate. De asemenea, a activat în Fundația Idea și Tranzit, precum și la editurile Idea și Polirom. În ultimii ani, a publicat articole de opinie în diverse ziare, cum ar fi Libertatea, România Liberă, HotNews, Timpul și Adevărul. De asemenea, a avut rubrici permanente în revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură și Observator Cultural.