Ziua Internațională a Cititului Împreună: Recomandări de lectură

Astăzi este Ziua Internațională a Cititului Împreună, o sărbătoare foarte frumoasă, care are loc în prima zi de miercuri a lunii februarie. Este o sărbătoare a cărților, a poveștilor, dar și a timpului petrecut împreună, cei mari cu cei mici. Este o zi despre unitate, despre grup și despre frumusețea poveștilor. Uneori cei mari uită de faptul că cei mici se uită la ei, caută exemple, caută să înțeleagă totul despre ceea ce se petrece în lume, ceea ce înseamnă că, de multe ori, au nevoie de povești, de aceea o astfel de sărbătoare poate aduce multe.

Părinții citesc alături de copii

Copiii au nevoie să petreacă cât mai mult timp alături de părinții lor și împreună să se implice în tot soiul de activități interesante. Cititul este una dintre ele. Copiii învață de la părinți cât de frumoasă este lumea lecturii, cât de interesantă și captivantă este.

Din cărțile pentru copii, ei învață nu numai lumea literelor, cum și de ce să citească, ci sunt ajutați de personaje să deprindă cât mai multe lecții de viață, cât mai multe noutăți despre lumea care-i înconjoară. Ei învață despre curaj, despre pașii pe care trebuie să-i facă în lumea nouă.

Am să recunosc faptul că îi iubesc pe motanul Findus, mi se pare un personaj magic, amuzant, care te învață atât de multe lucruri și între timp îți permite să te amuzi. Nici însoțitorul său, domnul Pettson, nu se lasă mai prejos și el este plin de învățături.

Părinții împreună cu copiii lor se pot cufunda în lumea celor doi și împreună se pot amuza pe baza năzbâtiilor pe care le pune la cale minunatul motănel. Ei pot citi împreună cărțile care îi au ca protagoniști pe cei doi și pot crea o mulțime de momente minunate.

O altă serie minunată, care poate fi pentru părinți și copii, pentru momentele minunate petrecute împreună, este scrisă de Erin Hunter și are în centru clanuri de pisici războinice, care trăiesc departe de oameni și au un cod, au legi după care conviețuiesc. Pisicii se anturează, învață cum să trăiască, cum să se vindece, cum să se împrietenească și să iubească. „Pisicile războinice” oferă o mulțime de lecții interesante despre viață.

Din fericire, aceste cărți se găsesc pe Târgul Cărții, în stare foarte bună și la prețuri pentru toate buzunarele.

Cititul împreună la școală

Totuși, am observat faptul că fiecare a înțeles diferit și a ales felul în care dorește să se comporte, în funcție de nevoile sale și în funcție de cum privește această zi. Profesorii au ales să sărbătorească împreună cu copiii, să citească împreună cu voce tare, pentru ca apoi să discute despre ceea ce au aflat, despre personaje.

O carte foarte bună pentru o astfel de activitate ar putea fi „Descifrarea Universului” de Lucy Hawking și Stephen Hawking, care aduce o mulțime de informații despre univers, despre spațiu și despre călătoriile în spațiu. O carte interesantă, pentru copii, cu ajutorul căreia ei se pot apropia de univers. Desigur, apoi pot discuta cu profesorii și cu colegii despre ce au înțeles.

O altă carte foarte interesantă pentru copii, pe marginea căreia ar putea purta o mulțime de discuții cu profesorii și cu colegii este „Istoria lumii pentru copii în 100 de imagini” de Rob Lloyd Jones. Acest titlu ar putea ajuta elevii să se apropie de istorie, să înțeleagă cât mai multe lucruri despre ceea ce s-a petrecut în trecut, cum am ajuns să fim în prezent.

Desigur că acestea sunt doar două titluri la care eu m-am gândit, pe care mi-ar fi plăcut să le studiez împreună cu colegii și profesorii mei atunci când eram elevă. Cred că ar fi fost o mulțime de discuții interesante pe aceste subiecte și poate că aș fi înțeles mult mai bine anumite aspecte.

Din fericire, pe site-ul anticariatului Târgul Cărții se găsesc o mulțime de variante, de cărți interesante pentru copii, pentru elevi și profesori, cu care ar putea să-și înceapă călătoria în lumea informațiilor, a noutăților.

Adulții citesc împreună

Cum vor face adulții o astfel de activitate? Poate că ei vor putea să-și aleagă o carte pe care să o devoreze, să facă un plan de a sta liniștiți și de a citi, poate fiecare cu cartea lui, sau poate chiar vor reuși să ajungă la un acord, să citească același titlu, pentru ca apoi să discute despre el, despre personajele pe care le-au întâlnit. Asta mi se pare o idee foarte bună, un soi de club de lectură al casei.

Aș alege o carte de ficțiune, plină de aventuri, poate un thriller, sau o carte de mister, care să mă poată țină cu sufletul la gură. Și acum că mă gândesc mai bine, ar fi interesant de purtat discuții despre cine este criminalul, cum a ajuns acolo, care sunt pașii și așa mai departe.

Târgul Cărții are o mulțime de astfel de opțiuni, un titlu care mi-a tras atenția și care cred că ar merita discutat este „Anna O” de Matthew Blake. De asemenea ar mai fi interesant Mythos de Stephen Fry, o carte care pare extrem de interesantă și cred că sunt o mulțime de discuții care se pot purta pe baza acesteia.

Cititul este o activitate extrem de frumoasă și de interesantă, iar atunci când este vorba despre cititul împreună putem avea în vedere o mulțime de activități interesante, discuții despre cărți, despre subiectele abordate de acestea, despre păreri și informații noi. Cititul ajută la crearea relațiilor și la înțelegerea emoțiilor.

Despre Ioana Trif

Numele meu este Trif Ioana, sunt psiholog, autor, îndrăgostită până peste cap de cărți și recunosc că ele mi-au salvat viața. Îmi place să călătoresc, să aflu informații noi despre lumea în care trăim, îmi place mult să scriu. Cred că lumea se poate schimba, dar are nevoie de răbdare și pași mici.