În zilele noastre se vorbește foarte mult despre stilurile de viață, despre importanța mișcării, a mâncărurilor sănătoase, a chestiunilor pe care ar trebui să le evităm. Ceea ce pot spune foarte sigur este că sunt o mulțime de cărți foarte bune pe piață, care ne pot însoți în procesele de dezvoltare personală, de cunoaștere, de înțelegere.
Fiecare etapă a vieții este diferită, cu schimbări din mai multe perspective, cu nevoi diferite, cu necesități diferite. Este foarte important să privim aceste schimbări, să înțelegem că aceste procese nu sunt fixe.
Atunci când vine vorba despre seniori, trebuie să fim foarte atenți la nevoile lor, dar și la felul în care corpul și mintea reacționează la trecerea anilor. Nevoile alimentare se modifică, nevoile de odihnă și de mișcare la fel, iar cel mai important de știut este faptul că se modifică emoțiile, perspectivele și gândurile.
Perspective asupra stilului de viață și a longevității
Seniorii caută tot soiul de variante pentru a pricepe ce li se întâmplă, pentru a vedea mai clar schimbările, nevoile și soluțiile. Perspectivele vin, de cele mai multe ori de la informațiile pe care le-au colectat de-a lungul vieții, pe care le știu din experiență, de la medicii cu care au discutat.
Eu am de recomandat o carte, care este preferata mea în materie de stil de viață. Se numește „Outlive” și este scrisă de doctorul Peter Attia, iar din punctul meu de vedere, aduce o mulțime de informații extrem de importante, despre corpul omenesc, despre necesități și variante. El vorbește despre o nouă perspectivă a tratamentelor, mai mult despre individ decât despre medicină, mai mult despre obiceiurile și nevoile fiecărui om în parte, decât despre boală și tratament, așa cum scrie la carte.
El vorbește foarte deschis despre importanța stilului de viață, despre deciziile fiecăruia dintre noi, despre alegerile în ceea ce privește mâncarea, mișcarea, medicamentele și suplimentele consumate. Tot el spune că un stil de viață echilibrat din toate punctele de vedere ar putea să fie răspunsul întrebărilor legate de longevitate.
Mai sunt câteva titluri care ar putea fi de ajutor, unul dintre ele ar fi „Secretele longevității” de Gary Small, unde se vorbește despre sport, alimentație, dar și despre antrenamentele necesare minții, pentru a păstra creierul abil. Da, seniorii se luptă cu memoria, teama de a pierde tot mai mult în legătură cu acest subiect, cu teribilele boli neurodegenerative, dar și cu teama de a pierde puterea fizică și psihică.
Aceste cărți și multe altele pe acest subiect se găsesc pe site-ul anticariatului Târgul Cărții, la prețuri foarte bune și în diferite variante. Ele ajută cu răspunsuri la mai multe întrebări și la găsirea unor noi variante și perspective.
Sportul la toate vârstele
Mișcarea este esențială pentru oamenii de toate vârstele, însă la un anumit moment începi să crezi că este prea târziu să te apuci, încep procesele de conștiință, că nu ai făcut nimic când trebuia, poate că ai ajuns la un nivel de la care îți pare că efectiv nu te mai poți mișca și dacă ai vrea.
Totuși mișcarea se poate face oricând, chiar dacă la început probabil va fi mai dificilă, dar cu cât este executată mai des, cu cât corpul, dar și mintea se obișnuiesc, devine mai simplu. Poate că la început seniorii se vor concentra pe plimbări, pentru ca apoi să ajungă la exerciții simple de gimnastică, pentru a ajuta încheieturile.
De asemenea, sunt importante exercițiile de respirație, care ajută la menținerea ritmului, la ținerea sub control a anxietății. Organismul are nevoie de ajutor din toate părțile pentru a se menține puternic, pentru a ține neputința și bolile la distanță. Un titlu care ar putea fi de folos este „Terapia prin fitness”, care ajută la înțelegerea exercițiilor, la stabilirea unor programe de antrenament.
Yoga este o altă variantă foarte bună, pentru înțelegerea corpului nostru, pentru a crea conexiuni foarte bune cu noi, dar și pentru a ajuta corpul să-și recapete mobilitatea. Este o variantă care se folosește de concentrare și de învățare, ceea ce înseamnă că ajută la antrenarea corpului, dar și a creierului.
Nutriția și stilul de viață
După cum am mai zis, pentru un stil de viață sănătos este necesar să aruncăm o privire și asupra nutriției. Acest subiect este foarte mult dezbătut în zilele noastre și uneori specialiștii se contrazic, se concentrează, aproape exclusiv, asupra dăunătorilor.
De multe ori acest subiect cauzează mult stres, iar oamenii se concentrează atât de mult asupra mâncării, asupra felului în care pot sau nu pot consuma anumite feluri, încât ajung să mănânce mai mult și mai haotic.
Mâncarea este foarte importantă, pentru că este necesar să înțelegem felul în care ea ne sprijină dezvoltarea, puterea și încrederea în forțele proprii. Asta înseamnă că este vorba despre înțelegerea necesarului, despre vitamine, minerale, despre metabolism și cel mai important, despre echilibru.
Nu trebuie ca stilul de alimentare să ne streseze, să fie o problemă la care să ne gândim în continuu, ci poate că este momentul să înțelegem ce avem nevoie și cum putem să integrăm alimentele bune și necesare și combinațiile benefice dintre ele în viața noastră.
Mi-a plăcut titlul „Medicină, nutriție și bună dispoziție” semnat de dr. Simona Tivadar, pentru că în această carte găsim detalii despre corpul omenesc, despre cum funcționează, ca să nu mai cădem în păcălelile care ne așteaptă la tot pasul. Doamna doctor are dreptate, când nu cunoaștem foarte multe despre biologie și felul în care funcționează corpul nostru, am putea să fim tentați să căutăm variante scurte, despre care se presupune că sunt miraculoase, care ne pot aduce la rezultatele pe care ni le dorim, într-un timp foarte scurt, cu eforturi mici. Totuși, așa ceva nu se poate.
Și repet, nutriția trebuie să țină cont de mai mulți factori, printre care și vârsta. Mi-a mai atras atenția și un alt titlu care este „Poftă bună, minte strună” de Stephane Clerget, o carte care ne ajută să înțelegem la ce fel de alimente ar trebui să apelăm pentru a ne menține în formă creierul și procesele cognitive.
Este o carte foarte bună și interesantă, care ar putea ajuta seniorii care luptă să-și mențină mintea limpede și memoria cât mai stabilă.
Mindfulness pentru un stil de viață sănătos
Mindulnessul, deși este o practică foarte veche, pentru o perioadă de timp a fost uitată, sau poate că nu a mai fost atât de bine înțeleasă. Totuși, ea a început să revină cu forțe proaspete, să fie din ce în ce mai căutată, studiată și poate că înțeleasă.
În realitate, mindfulnessul ne ajută să rămânem conectați, să ne relaxăm și să respirăm cât mai corect. Ideea de a ne conecta la corpul nostru, la nevoile noastre, la felul în care noi ne integrăm în realitate.
Avem cărți precum „Mindfulness pentru începători”, care este alături de noi pe acest drum și ne ghidează. Este o carte perfectă pentru seniorii care doresc să reia contactul cu corpul lor, pentru a înțelege mai bine și mai clar ce se întâmplă cu ei și ce semne primesc din interior.
Este o practică foarte bună pentru toată lumea, pentru toate vârstele, care ne ajută să învățăm felul în care putem lua din presiunea pe care lumea o pune pe umerii noștri, sau presiunea pe care, de multe ori, o punem noi.
Sunt multe lucruri care se leagă de percepția pe care o avem asupra realității, asupra tuturor lucrurilor, de aceea titlul „Meditație asupra percepției” de Behante Gunaratna ar putea fi de mare ajutor pentru a rezolva acest subiect.
Poate că de multe ori seniorii se găsesc față în față cu depresia, pentru că este mai greu să gândească optimist, este mai greu să vadă lumea cu ochii viitorului și mai degrabă se uită către ce a fost, ceea ce putea să fie, se concentrează mai mult spre regrete decât spre realizări. Un titlu bun, care ar putea ajuta este „Mindfulness împotriva depresiei” de Yoon Im Kane, o carte foarte căutată și despre care se spune că a oferit mult ajutor pentru cei care au căutat o altă variantă de luptă cu tristețea.
Cititorii au o mulțime de variante, sunt cărți care abordează nutriția, mișcarea, dar și dezvoltarea personală, cărți care conțin o mulțime de informații și variante diferite de abordare a acestor probleme. Pe Târgul Cărții se găsesc foarte multe dintre aceste titluri, la prețuri extrem de bune, așa încât ele să ajungă pe mâinile celor care au nevoie.

Despre Ioana Trif
Numele meu este Trif Ioana, sunt psiholog, autor, îndrăgostită până peste cap de cărți și recunosc că ele mi-au salvat viața. Îmi place să călătoresc, să aflu informații noi despre lumea în care trăim, îmi place mult să scriu. Cred că lumea se poate schimba, dar are nevoie de răbdare și pași mici.