10 cărți care te încurajează să te apuci de citit

Îți dorești să începi o carte, dar nu ai mai citit demult? Poate nu ai mai avut timp. Poate nu ai găsit titlurile potrivite care să îți trezească interesul. Sau poate cititul nu a fost niciodată una din activitățile tale preferate. Totuși, ai vrea să oferi cititului o șansă. 

Vestea bună este că te poți (re)apuca de citit oricând. Cititul nu este o activitate pe care să o faci când te simți presat sau grăbit. Cititul este un exercițiu pentru minte, pentru suflet, și, în timp, poate deveni pauza „de ecran” de care ai nevoie. 

Poate unul din motivele pentru care nu ai mai citit în ultimul timp este că nu ai știut ce cărți îți sunt potrivite. Dar în acest articol am pregătit o serie de recomandări prin care sper vei redescoperi bucuria lecturii.

Cărți care te atrag prin mister

Misterul întotdeauna atrage și te ține captiv. Așa că poate romanul Fata dispărută scris de Gillian Flynn este o variantă bună pentru tine. Întorsăturile de situație, perspectiva celor două personaje principale și finalul la care nu te aștepți sigur te vor face să citești cartea cu sufletul la gură. 

Un alt titlu care îți va fi greu să-l lași jos este și Ziua șacalului, scris de Frederick Forsyth. Romanul spune povestea unui asasin profesionist care este angajat să-l asasineze pe președintele Franței, Charles de Gaulle. Este o poveste clasică ce a fost și ecranizată în 1973, sub același nume

Printre cele mai cunoscute autoare de mister, Agatha Christie, întotdeauna te va captiva prin romanele sale. Un astfel de exemplu este Cadavrul din bibliotecă. Un roman în care vei crede că toate personajele sunt suspecte, dar niciodată nu vei reuși să-l descoperi pe cel adevărat.

Dacă ești curios, atunci poate cărțile SF & Fantasy sunt o variantă bună pentru tine

Dacă îți plac lumile din viitor în care tehnologia avansată cucerește umanitatea, atunci sigur poți citi orice scris de Pierce Brown. El este un autor care surprinde în cuvinte simple o societate condusă de război și care creează situații cu care rezonezi foarte ușor. Recunoscut pentru trilogia „Furia Roșie”, Pierce Brown te va captiva prin stilul său de scris este extrem de simplu și direct.

Pământul lung al lui Terry Pratchett vorbește despre o serie nesfârșită de realități alternative în care poți călători. Romanul debordează de creativitate și imaginație și are pasaje în care umorul te ia prin surprindere. Modul în care evoluează povestea te face să vrei să afli ce este la capătul acestei aventuri. 

Romanul de debut a lui Brandon Sanderson, Elantris, are una dintre cele mai originale povești de Sf & Fantasy pe care le vei citi vreodată. Romanul, deși are o acțiune care avansează lent, reușește să te țină captiv paginilor până la final. Intrigile și misterele pe care personajele le ascund, clar transformă Elantris într-un roman care-ți redescoperă pasiunea pentru citit. 

Cărți care prezintă o altă parte a istoriei

Poate ești interesat de istorie, dar îți dorești să descoperi o nouă parte a acesteia. Atunci Hoțul de cărți scris de Markus Zusak este un titlu pe care-l poți citi. Este o carte plină de emoție, plasată într-unul dintre momentele întunecate ale omenirii: Holocaustul. Hoțul de cărți nu este genul de carte pe care să o citești compulsiv, cum citești o carte de mister. Dar te captivează prin speranța și inocența personajului principal. În ciuda finalului cărții, pe care-l prevezi de la primele pagini și pe care încerci să-l amâni cât mai mult posibil, recomand cu mare căldură acest roman.

Sigur ai văzut filmul Pe aripile vântului, dar oare te-ai gândit să-i oferi o șansă și cărții cu același nume? Scris de Margaret Mitchell, Pe aripile vântului este un roman de dragoste care prezintă în amănunt și elemente ale Războiului Civil din America. În ciuda dezbaterilor contradictorii pe care le-a iscat în ultimii ani, romanul este încă unul de referință în cultura americană, și clar o lectură căreia trebuie să îi oferi o șansă. 

Un alt roman istoric care te poate surprinde este Numele trandafirului, scris de Umberto Eco. Cu acțiunea plasată în 1300, romanul este caracterizat de mister, crimă, dezbateri religioase și tensiune. Citind acest roman vei face cunoștință cu epoca medievală în care se desfășoară acțiunea. O societate complet străină nouă, celor din prezent. 

Dacă vrei să citești un roman care și-a păstrat actualitatea, îți recomand cartea lui Harper Lee, Să ucizi o pasăre cântătoare. În ciuda faptului că a fost publicat pentru prima dată în anul 1960, romanul abordează teme încă actuale precum rasismul, multiplele conflicte sociale și inocența copilăriei.

Și, dacă îți place să răsfoiești titluri de anticariat, pe targulcartii.ro găsești mii de cărți vechi care ascund în paginile lor povești noi.