7 cărți pentru copii pe care le găsești la Târgul Cărții

Se apropie vacanța de vară pentru copiii din întreaga țară. Și ce mod mai bun de a sărbători dacă nu cu o carte bună, o înghețată delicioasă și o plimbare în parc?

Dacă în articolul trecut v-am lăsat recomandări pentru copiii de gimnaziu, de data aceasta mă îndrept către o categorie de vârstă mai mică. Este important să stârnim curiozitatea și dragostea pentru lectură de la cele mai fragede vârste.

Începând cu copilăria timpurie, adulții pot introduce poveștile înainte de culcare. Acest obicei nu doar că este relaxant, dar stimulează imaginația. Pune bazele unei fundații puternice pentru o relație pozitivă, de durată, cu lectura și universul cărților. Pe urmă, copiii pot citi cărți ilustrate, ușor de parcurs, dar cu sens, și din care pot învăța lucruri noi. În funcție de vârstă și de deprinderi, copiii pot explora ulterior povești mai elaborate, cu un fir narativ complex.

1. „Bufnița care se temea de întuneric“ de Jill Tomlinson

O carte potrivită pentru copiii mici care abia încep să descopere lumea. Povestea este foarte apreciată de către publicul general, având ilustrații calde și mesaje inspiraționale. Narațiunea este simplă, element care poate ajuta la parcurgerea lecturii chiar și pe cont propriu.

Așa cum ne zice și titlul, o urmărim pe Buf, o bufniță care se teme de întuneric. Povestea ne arată cum să trecem peste frica și nesiguranța care ne împiedică să creștem. Având doar 104 de pagini, consider că este foarte accesibilă tuturor. Este o alegere inspirată pentru serile petrecute în familie, deoarece încurajează dialogul între părinți și copii.

2. „Fridolin” de Franz Caspar

„Fridolin” ne duce prin aventurile unui cățeluș curajos. Acesta primește de ziua lui o zgardă roșie care iese ușor din comun. El află pe urmă că toți ceilalți sunt invidioși pe el. În timp ce fuge de haita de câini care doresc să îi fure zgarda, acesta o pierde pe parcurs. Natural, urmează călătoria de a o găsi, însă cu multe încercări greu de depășit…

Cartea este descrisă drept o poveste exploratorie încântătoare, alertă și creativă. Inteligența lui Fridolin, dar și naivitatea lui, contribuie la formarea unor teme complexe precum empatia și determinarea.

3. „Basme romanesti” de Petre Ispirescu

Cu toții am auzit de clasicele „Basme românești”, scrise de Petre Ispirescu. Autorul a cules și a publicat o serie de povești diverse pentru copii de toate vârstele. De la Făt Frumos, la prințese și balauri, basmele populare românești sunt ideale pentru a introduce tinerii în lumea lecturii.

Versiunea cu ilustrații este și mai potrivită pentru cei de vârste mici, deoarece poate capta mai bine atenția lor. Aceste basme pot fi incluse ușor în rutina zilnică, de exemplu înainte de culcare.

4. „Călătoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift

Ediția pentru copii a romanului „Călătoriile lui Gulliver” îi va fascina pe tineri. Povestea a fost publicată pentru prima dată în anii 1720, dar rămâne o experiență plăcută și educativă. Povestea începe cu medicul Lemuel Gulliver, care, după naufragiul corabiei sale, ajunge într-un tărâm străin.

Narațiunea ne conduce prin călătoriile lui Gulliver, care pornește în patru aventuri fantastice pline de farmec și bizare. Nu lipsește umorul, prin care autorul adaugă o notă comică situațiilor prin care trece protagonistul. Învățăturile din această carte variază, de la moralitate la natura umană.

5. „Uimitoarele păduri tropicale” de Kay Barnham, Maddie Frost

Seria „O lume incredibilă” se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani. Această colecție introduce copiii în lumea înconjurătoare, combinând elemente științifice cu cele vizuale. Prin ilustrații vii și atractive, incursiunea poartă copiii prin diverse medii ecologice.

Volumul educativ „Uimitoarele păduri tropicale” explorează, așa cum zice și titlul, habitatul exotic al pădurilor tropicale. Copiii vor învăța noțiuni legate de plante, animale și ecosistemul specific faunei respective. Lectura promite răspunsuri la întrebările curioase ale copiilor, într-un format accesibil și explicații clare.

6. „Tina și primul ei tutu” de Marilyn Singer

„Tina și primul ei tutu” este primul volum din seria „Tina balerina”, scrisă de Marilyn Singer, cu ilustrații de Alexandra Boiger. Perfectă pentru fetițele care vor să descopere lumea baletului, sau care sunt deja pasionate de dans.

Tina este o micuță domnișoară care visează să devină o balerină. Pentru ea, un tutu roz reprezintă mai mult decât o fustiță drăguță – este simbolul baletului și îndeplinirea visului ei. Juniorii vor învăța lecții importante în timp ce Tina se confuntă cu provocări neașteptate. Întâmplările vor transmite teme precum pasiunea, dedicarea, și puterea de a nu te lăsa păcălit de aparențe.

7. „Regele Leu” ilustrată de Ben Butcher

Una dintre poveștile de aur ale copilăriei, „Regele leu” promite o evadare excepțională din viața de zi cu zi. Presărată cu simbolism și metafore, urmărim povestea puiului de leu pe nume Simba. El este fiul regelui Mufasa din tărâmul îndepărtat al Africii. O serie de evenimente nefericite îl fac pe cel mic să se aventureze în afara ținutului său. De acolo începe procesul maturizării și al învățăturilor profunde despre viață. Un amestec superb de comedie, dramă și aventură. Lectura aduce multă profunzime peripețiilor prin care trece Simba, care explorează  conexiunea cu natura și asumarea responsabilității.

Lectura este o aventură ce poate începe oricând, iar alegerea cărților potrivite îi poate însoți pe cei mici în fiecare etapă a dezvoltării lor. Sper ca aceste recomandări să îi inspire și să le ofere momente pline de bucurie, imaginație și descoperire în vacanța ce urmează. Lectura poate fi cel mai frumos companion al copilăriei!

Despre Carina Plisco

Carina Plisco este o persoană creativă, care iubește să călătorească. De peste 5 ani își documentează parcursul de cititor pe pagina ei de bookstagram @readsmoon, unde se unesc cele importante pasiuni: fotografia și cărțile.