Cinci tulburari numite dupa personaje literare

Basmele si romanele cu iz fantastic pe care le citim, exceleaza prin a ne introduce intr-o lume cu reguli de functionare diferite fata de lumea in care traim. Elementele supranaturale adauga culoare povestii si ne fac uneori sa ne dorim sa fim in pielea personajelor preferate. Insa uneori a trai o experienta similara cu cele descrise in povestile fantasy poate echivala cu un cosmar. Unele personaje celebre din literatura au ajuns sa fie identificate atat de puternic cu una dintre particularitatile sau experientele acestora incat, atunci cand medicii au identificat aceste trasaturi la pacientii lor s-au folosit de referinte literare pentru botezarea urmatoarelor sindroame.

Sindromul Munchausen – Ipohondrie constienta

Intr-un fel sau in altul multi dintre noi am avut tentatia de a acorda mai multa atentie decat s-ar cuveni unei dureri sau unui disconfort fiziologic pana cand, in urma unui consult medical, am fost linistiti ramanand cu suspiciunea ca suntem putin ipohondrii. Cum numele personajului lui Rudolf Raspe era deja sinonim cu infloriturile histrionice, medicii l-au folosit pe Baronul din Munchausen pentru a denumi cele mai severe forme de ipohondrie. Pacientii ce sufera de acest sindrom isi exagereaza simptomele in mod constient pentru a beneficia de ingrijirea si atentia personalului medical si al celor apropiati.

Sindromul Rapunzel – Trichofagie avansata

Printesa din basmele Fratilor Grimm al carei par este atat de lung incat ii permite printului sa il folosesca pe post de franghie pentru a se catara in turnul in care fusese ferecata, evoca in imaginatia celor mai multi dintre noi o imagine a frumusetii in care podoaba capilara este cel mai fascinant element. Medicul care a botezat sindromul trebuie sa fi fost constient de ironia alegerii facute deoarce trichofagia defineste tendinta compulsiva de a smulge si manca propriul par. In cele mai grave cazuri, care intra sub denumirea de sindrom rapunzel, pacientii formeaza un ghem de par in stomac, acesta coborand intr-o coada in intestinul subtire sau in colon. Cum parul uman nu poate fi digerat de stomac, ghemul trebuie inlaturat chirurgical.

Sindromul Othello – Sindromul geloziei morbide

Deseori intalnit in comorbiditate cu alte tulburari psihiatrice precum alcolismul, depresia sau schizofrenia, sindromul Othello se manifesta prin gelozie total nefondata si are tendinta de a se agrava in ciuda lipsei totale de dovezi privind infidelitatea partenerului. Shakespeare exceleaza in a pune in scena povesti bazate pe trasaturi arhetipale ale personajelor sale, nefiind nevoie de prea mult efort pentru a ne imagina ca Londra epocii elisabetane era foarte ofertanta la capitolul personaje dominate de gelozie oarba. Asocierea dintre realitate si piesa lui Shakespeare nu se opreste aici deoarece in foarte multe cazuri din realitate deznodamantul este acelasi: violenta extrema deseori soldata cu uciderea partenerului.

Sindromul Pickwick – Sindromul de hipoventilatie obeza

Joe, tanarul obez si narcoleptic din romanul de debut al lui Charles Dickens, oglindeste perfect simptomele hipoventilatiei obeze, Personajul este foarte gras, permanent infometat si are tendinta de a adormi subit in mijocul unei activitati. Sindromul Pickwick este cauzat de ingustarea vaselor de sange care determina la randul ei oxigenarea insuficenta a tesuturilor.

Sindromul Alice in tara minunilor – Halucinatii liliputane

E greu de imaginat cum percepe lumea o persoana care sufera de sindromul Alice in tara minunilor, probabil ca senzatiile ar putea fi reproduse daca ai locui intr-o casa a oglinzilor deformate sau cu ajutorul unei doze consitente de psihedelice. Sindromul se manifesta prin percperea unor deformatii de dimensiune in obiectele inconjuratoare si in propriile membre. Nu pare cine site ce prima oara cand auzi despre asta dar, sa ne imaginam ca degetele de la picioare ne par a avea lungimea de un metru, sau ca aspiratorul are dimensiunea unui Tico.

tumblr_l5ys3gn2gs1qz6gl2

2.738 thoughts to “Cinci tulburari numite dupa personaje literare”

  1. Şi una denumită cu numele unui scriitor: Sindromul Stendhal (Henri-Marie Beyle) – afecţiune psihosomatică, hiperculturemie sau, mai pe scurt, prea frumos şi prea mult dintr-odată!

Nu se adaugă comentarii.