Studiile recente arata ca abilitatea de a citi incepe sa se formeaze cu mult inaintea invatarii formale a alfabetului. Cercetatorii de la univesitatea din Kansas studiaza etapa denumita alfabetizare emergenta, procesul prin care copii prescolari se familiarizeaza cu literele, si care constituie fundatia procesului de invatare a citirii.
Concluziile studiilor lor, concentrate pe copii cu varstele cuprinse intre trei si cinci ani, i-au determinat sa recomande o noua metoda pentru citirea povestilor catre cei mici. Cand citesti o poveste unui copil, cel mai puternic stimul este vocea si tonul tau, ascultarea este cel mai des o activitate pasiva nealasandu-i copilului oportunitati de interactiune cu cartea. Angajarea copilului mic in lectura activa presupune anticiparea gandurilor celor mici cand sunt confrunatati cu vederea cuvintelor asternute pe pagina. Dupa observarea reactiilor, interactiunea cu textul se poate face prin intrebari, instructiuni si exemple pentru a-l ajuta sa isi asocieze cuvantul scris si auzit cu imaginea obiectului definit de acesta.
In stadiul alfabetizarii emergente rezultatle pot fi remarcabile, chiar daca nu stie literele, copilul poate “citi” numele unui obiect doar asociandu-l cu forma cuvantului scris. Folosita in etapele prescolare, acest tip de expunere la carti a fost dovedit ca poate conduce spre insusirea unui vocabular consistent, acesta crescand de la cateva sute la cateva mii de cuvinte. Cercetatorii recomanda citierea impreuna cu copilul de la varsta de doi si pana la alfabetizare. Totodata, datorita felului in care sunt inmagazinate informatiile, psihologii concluzioneaza ca este recomandabila parcurgerea de mai multe ori a aceleiasi carticele, argumentand ca de fiecare data copilul invata ceva nou.
Daca va tenteaza sa incercati aceasta metoda, va invitam la sectiunea noastra de carti pentru copii pentru a alege o prima lectura potrivita.
Nu se adaugă comentarii.