Isaac Asimov, cel mai iubit autor al literaturii SF internationale a accesat scena literara prin deosebitele scrieri de stiinta si fictiune, horror, umor, poeme, critica literara, ghiduri despre Shakespeare si Biblie, mitologie. Alaturi de Arthur C. Clarke si Robert A. Heinlen este parte din ’Marele Trio’ al epocii de aur in literatura science fiction.
In anul 1960, Isaac Asimov a fost titularizat pe postul de profesor de biochimie la Universitatea din Boston. In acelasi an era deja faimos pentru lucrarile sale SF cu titluri precum ’Fundatia’ si ’Eu, robotul’ in bibliografia sa. 1960 este si anul in care scriitorul este implicat fara stiinta in intrigi mai potrivite unui roman semnat de John Le Carre. J Edgar Hoover, capul FBI primeste o scrisoare anonima prin care Asimov este acuzat a fi agent comunist. Misterioasa epistola subliniaza ca Asimov ’poate fi in regula’ insa motivul suspiciunilor este pozitia lui Isaac Asimov fata de chestiunea construirii primelor uzine nucleare in Rusia sovietica. In ciuda lipsei dovezilor reale ori a unui mobil care sa indice coluziunea cu sovieticii, in ciuda initialei lipse de interes a directorului Hoover, FBI arunca o privire atenta asupra scriitorului. In acea vreme este renumit Robprof, spion rus prolific, infiltrat undeva in mediul academic american. Asimov pare potrivit: nascut in Rusia, functionand academic, scriind povesti SF pe tema roboticii. Oficiul din Boston nu sugereaza faptul ca Asimov este Robprof insa, in lumina originii si ocupatiei sale, scriitorul este considerat o varianta a identitatii spionului sovietic. FBI a sapat adanc in trecutul lui Asimov in urmatorii ani cautand fara rezultat dovezi ale conexiunii cu Rusia Sovietica, dovezi ale comportamentului criminal si violari ale regimului imigrarii in Statele Unite ale Americii. Interesul vadit renaste in 1965 cand numele lui Asimov este gasit pe o lista a potentialilor recruti ai Partidului Comunist American, lista furnizata de un informator FBI in care erau notati indivizii contactati ori considerati suporteri ai grupului politic comunist. Desi numele lui Asimov figureaza in lista transmisa catre FBI, nu s-a cunoscut niciodata daca scriitorul a fost contactat de comunisti ori daca viziunea sa politica a coincis la acel moment cu principiile comuniste. Inca o data, Biroul Federal de Investigatii a esuat in obtinerea unor dovezi ale apartenentei lui Asimov la politica comunista.
In final, a fi un om de stiinta de origine rusa, iubitor al roboticii nu este suficient pentru a convinge FBI de veridicitatea unor asemenea acuzatii.
Dosarul FBI al lui Asimov se inchide in 1967 dupa ce investigatiile asupra lui Isaac si sotiei sale, a domiciliului familiei, dupa ce verificari ale istoriei creditelor si ale cazierului judiciar lui Asimov esuaza in a descoperi ceva incriminator.
Din fericire Isaac Asimov, autor prolific a peste 500 de volume in cele cinci decenii de activitate literara, se bucura pana la sfarsitul vietii sale o de cariera literara impresionanta fara umbre ale existentei, fara pete ale trecutului, fara etichete politice alipite permanent personalitatii ce a dat un nou sens genului science fiction, stiintelor inovative, literaturii de non-fictiune.
Nu se adaugă comentarii.