Stephen King si viciile pe care le-a invins

Barbatul in al patrulea deceniu de viata, slab, inalt, zacea inconstient pe podeaua biroului sau, cu ochii inchisi apasat, cu hainele imbibate in sange. Linistea noptii de pretutindeni era strapunsa doar de sunetele stridente ale liliecilor ce bantuiau podul vastului sau conac victorian. Pare o scena horror din romanele semnate de maestrul Stephen King. Insa ironia face ca figura comatoasa sa fie insusi King, invins de cantitatea infinita de alcool consumat, adus intre viata si moarte de cocaina ce a transformat nasul artistului intr-o fantana stacojie. Socant este ca aceasta imagine, acest tip de eveniment nu a fost un incident izolat,
Autor a zeci de romane printre care succesele ’Carrie’, ‘Misery’ sau ‘Shining’, pe parcursul unei cariere de peste 35 de ani, Stephen King apare in randurile celor mai prolifici scriitori, cu o avere estimata la 135 milioane de dolari. In ciuda succesului personal si literar, fascinanta biografie a lui Stephen King releva ca a petrecut mare parte a anilor ’80 intr-un prelungit exces al consumului de alcool si de droguri, stare ce i-a incetosat mintea astfel incat nici pana astazi nu isi aminteste lucrul la numeroase carti scrise in acea perioada.
O imagine de ansamblul asupra existentei lui Stephen King poate oferi o justificare a zilelor sale in care ‘orgiile’ alcoolului, a substantelor interzise aveau loc fara oprelisti. Au fost evadare din nefericirea ce l-au urmarit inca din copilaria saraca in Portland, Maine, dupa Al Doilea Razboi Mondial. Dezertarea tatalui din familie, lipsa de atentie din partea mamei ingropata in grijile zilei, senzatia de abandon, frici si paranoia ce l-au urmarit la maturitate au gasit, in mod cert, alinare in iluzia evadarii provocate de alcool si halucinogene. Alaturi de literatura escapista, revarsata furios prin degetele sale, King descopera in studentie si alte cai periculoase de a evada din fata realitatii: marijuana, speed, LSD alaturi de alcoolul omniprezent ce l-a adus dupa gratii pentru mici delicte savarsite sub influenta devastatoare a ametitoarelor licori.
In ianuarie 1971, Stephen se casatoreste cu Tabitha iar in 1972 in familie apar deja 2 copii. Veniturile sunt insuficiente iar eforturi ale slujbelor multiple care sa asigure existenta celor 4, frustrari ale posturii de parinte si ale raspunsurilor negative ale editurilor atrag, in continuare, nevoia de alcool. Nici 1973 nu este un an mai bland, marcand disparitia mamei autorului, eveniment ce il arunca pe King in depresie, adanceste dependenta de bautura si de evadare din cotidianul sumbru. 1974 aduce succesul literar al lui Stephen King, realizare care nu echivaleaza insa cu renuntarea la alinul bauturii. Apropiatii observa consumul exagerat in timpul liber si, in curand, si cu ocazia aparitiilor publice. Combinatia intre aparitii pe scena literara – ocupatie nu intotdeauna preferata de King si consumul de alcool a condus spre evenimente neplacute in public, spre renumele unui artist dificil. Discutii si certuri aprige cu sotia nu il conving sa renunte la alcool din cauza unei temeri mult mai mari, aceea ca expresia literara, marile sale best-sellers, talentul rar se datoreaza inspiratiei induse de bautura. La acest moment, autorul ravneste orice ar reprezenta o forta creatoare: cel putin doua pachete de tigari pe zi, cocaina atat de usor disponibila la Holywood al carui invitat de onoare era, indispensabilele bauturi alcoolice. La apogeul carierei sale, pe cand locuinta sa impozanta era loc de pelerinaj pentru masele de fani, in sesiunile-maraton in care pagini erau scrise, Stephen King alatura zecilor de litri de bere atat de multa cocaina incat isi infunda narile cu vata pentru ca sangele sa nu picure pe masina de scris. Momentele din ce in ce mai frecvente de inconstienta provocate de droguri, de alcool si critica negativa salbatica a romanului ‘The Tommyknockers’ in 1988 fac pe cei din jur sa prevada declinul complet si ireversibil al autorului. Tabitha este salvatoarea sa, ca in multe alte randuri. Ajunge la capatul rabdarii iar gestul care salveaza omul si scriitorul Stephen King, cariera si reputatia sa, viata de familie este interventia impreuna cu cei dragi, ‘protest’ si trezire la realitate ce deschide ochii si mintea lui Stephen King.
Tabitha strange intreg arsenalul evadarii folosit de Stephen King si il prezinta sotului sub forma unei gramezi impresionante de recipiente ale drogurilor, linguri utilizate in consum, cutii goale de bere, sticle de apa de gura baute pentru continutul de alcool. Scriitorul primeste ultimatumul ce il pune in fata alegerii intre familia sa si calea spre autodistrugere. Iar intre viata fericita si moartea prematura certa, Stephen King a ales izbavirea. Nu a fost un start fals, nu a fost o promisiune incalcata. Dar temerea sa cea mare a fost reala, nu a mai putut scrie. Pentru o vreme. Sotia a fost alaturi de King in recuperarea fizica si artistica, a fost eroina ce i-a stat la capatai in fiece zi si noapte, ce l-a impins sa scrie cuvant dupa cuvant pana cand talentul povestii s-a reinstalat in arta autorului american.
In 1990, critici si fani observa noua informatie, noua profunzime in literatura lui Stephen King. Scriitura lui King nu mai este alimentata de alcool de atunci si pana in zile actuale insa motorul Cuvantului sau ramane controlul asupra fricilor, fobiilor, temerilor. De aproape 25 de ani Stephen King se tine departe de toate viciile ce aproape l-au costat familia, arta, viata sa. Astazi acestea fac parte din existenta lui Stephen King doar sub forma controlului adictiei prin literatura, a purificarii si satisfactiei prin arta, a temei dependentei in cartile sale de succes.

Nu se adaugă comentarii.