Anticariatul – o lume de descoperit cu răbdare

Îți aduci aminte, poate, cum în copilărie luai orice carte în mână și o citeai până când cineva te scotea din transa ta literară? Dacă nu ți-ai pierdut această abilitate este perfect, iar dacă nu o mai ai nu ești o excepție: nerăbdarea este în creștere, totul se accelerează – divertismentul, călătoriile, profesia, lecturile…

De ce ne-am pierdut răbdarea de a citi? Și, mai important, ce putem face pentru a citi cu mai multă răbdare? Să începem prin a înțelege cât de benefică poate fi răbdarea în viața noastră, desi se spune că nerăbdarea înseamnă, în unele cazuri,  acumularea de cât mai multă informație.  

Răbdarea poate fi cel mai important atribut pe care trebuie să-l posezi pentru a face schimbări semnificative în viața ta. Fără răbdare, nu vei avea timpul și energia dedicate lucrurilor importante. Puterea răbdării este incomensurabilă în toate apectele vieții. Răbdarea este cu adevărat o calitate admirabilă pe care cu toții ne-am dori să o avem.

Din punct de vedere filosofic, oricine știe că nimic valoros în viață nu vine repede sau fără muncă asiduă, fie că este vorba de educație, carieră, pasiune sau relație. Și un aspect la care poate nu te-ai gândit este și acela în ceea ce privește răbdarea în alegerea cărților. Mai ales când te afli într-un anticariat cu mii de volume ce ți se înfățișează în fața ochilor. Ești fascinat de aranjamentul rafturilor cu minunate cărți vechi ori noi și vrei să parcurgi totul cât mai repede? Ai răbdare!  

Aceste volume sunt comori pentru iubitorii de cărți, oferind o experiență unică în care răbdarea și explorarea sunt răsplătite cu descoperiri neașteptate și potențial rar. Titlurile clasice, moderne și chiar în stoc limitat, alături de comorile trecutului, cum ar fi cărțile cu autograf, trebuie să fie cercetate pe îndelete.

Ei bine da, la un anticariat îți trebuie multă răbdare. Care va fi răsplătită cu comori de care nu ai avea parte dacă te-ai grăbi.

Spre exemplu, căutarea unei cărți rare poate fi entuziasmantă de fiecare dată când intri într-un anticariat. Când răsfoiești pe îndelete cărțile vechi ori noi, există întotdeauna anticiparea găsirii a ceva rar: un exemplar semnat de autor sau o primă ediție. Atmosfera este fermecătoare: diversitatea cărților și aranjamentul unic pot contribui la experiența generală.

Înarmați-vă cu răbdare și atenție, pentru a descoperi titluri de excepție  

Se spune că sunt trei lucruri care se îmbunătățesc odată cu trecerea timpului: brânza, vinul și cărțile. O carte este mult mai mult decât coperta sa. S-ar putea să găsești o adevărată bijuterie, dacă ai răbdare și nu te limitezi la copertă. Ești la anticariat ca să cumperi cărți vechi pentru o doză de nostalgie sau ca să găești prima ediție a romanului tău preferat? Atunci înarmează-te cu răbdare și atenție, pentru a descoperi titluri de excepție.   

„Pentru unii dintre noi, cărțile sunt la fel de importante ca aproape orice altceva pe pământ. Ce miracol este că din aceste pătrate mici, plate și rigide de hârtie se desfășoară lume după lume după lume, lumi care îți cântă, te consolează și te liniștesc sau te entuziasmează”, spune scriitoarea Anne Lamott.

Ai citit cartea „Rămășițele zilei” de Kazuo Ishiguro? Desigur, aproape toată lumea a văzut ecranizarea ei, cu celebrul Anthony Hopkins în rol principal, dar ar trebui să citești și cartea dacă nu ați făcut încă acest lucru.

În „Rămășițele zilei”, răbdarea constituie o temă centrală, reprezentând atât comportamentul atent cultivat al protagonistului, domnul Stevens, cât și emoțiile sale reprimate și de lungă durată. „Demnitatea” și „reținerea” sa, pe care le menține meticulos de-a lungul vieții, sunt prezentate și ca forme de răbdare, atât în ​​serviciul său față de Lordul Darlington, cât și în recunoașterea întârziată a propriilor sentimente. E doar un exemplu de răbdare la care te poți gândi în timp ce cauți acest volum (și nu numai) la anticariat, asta dacă nu o ai deja în biblioteca personală.

Secretul achiziționării cărților de la anticariat

Anticariatul te poate transporta, prin intermediul cărților sale, în alte epoci, surprinzând spiritul trecutului. Cu răbdare, vei descoperi uneori că volumele pot conține comori ascunse, cum ar fi inscripții sau chiar flori presate de la foștii proprietari.

De asemenea, urmărește cu atenție (implicit cu răbdare!) categoriile unde sunt incluse cărțile într-un anticariat. Desigur, acest lucru presupune să te hotărăști ce fel de cărți cauți, dar chiar dacă nu ești edificat, e bine să parcurgi rafturile cu volume fără grabă și îți vei mulțumi mai târziu. Nu în ultimul rând, personalul unui anticariat te va ajuta, cu foarte multă răbdare, să găsești cărțile pe care le dorești, sau îți va oferi sugestii de lectură, demne de urmat. 

Personal am o metodă: încep cu non-ficțiunea, apoi cu știința, trecând la istoria universală, antropologie culturală, evenimente curente, apoi biografii. După aceea  trec la ficțiune. După ficțiune, aș putea răsfoi eseuri, poezie și folclor. Iau orice carte care mă interesează, citesc ce scrie pe coperta din spate (acolo unde este cazul), caut subiecte familiare și nefamiliare, diverși autori. Totul într-un ritm liniștit, cuprinzător, ce îmi permite să abordez, spre exemplu, o carte necunoscută cu o minte deschisă (pentru că nu există nicio presiune) și să fiu plăcut surprinsă când găsesc o bijuterie. Vă asigur că la sfârșitul acestei călătorii, urmează achiziția unor cărți pe care le voi iubi.

Nu plec niciodată dintr-un anticariat fără achiziționarea unei cărți. Și încă ceva: nu încerca să găsești cartea perfectă. Dacă te întrebi frenetic: „Este aceasta cartea potrivită?”, nu vei fi mulțumit niciodată. Cititorul nerăbdător continuă să caute cartea perfectă; cititorul răbdător găsește o carte suficient de bună și începe imediat să o parcurgă.

Cititul răbdător – o abilitate

Dacă ești un cititor „lent”, nu îți face griji, anticariatul e locul potrivit pentru tine. Nu trebuie să abandonezi cărțile după o singură propoziție, deoarece totul se reduce la cultivarea unei mici abilități: cititul răbdător.

Această idee arată cât de impresionantă poate fi lectura: ajungi să cunoști autori care au schimbat lumea și au exprimat idei așa cum nimeni altcineva nu a putut. Este un privilegiu și o prietenie pe viață. Nu ne grăbim și nu abandonăm conversațiile profunde cu prietenii. De ce să facem asta cu cărțile?

A citi cu răbdare reprezintă abilitatea de a progresa constant în lecturarea oricărui text. Să lași cartea să te învăluie. Să citești profund. Să realizezi că timpul petrecut cu o carte este mai prețios decât ceea ce „obții” din ea. În cele din urmă este vorba despre construirea unei relații: tu și cartea. 

Despre Roxana Roseti

Roxana Roseti este jurnalist print și online, și creator de conținut. A realizat ediții de colecție pentru Jurnalul Național,  reportaje, interviuri, biografii, recenzii, articole de larg interes pentru Evenimentul Zilei, Revista Cariere, Elita României ș.a. Relatează în continuare, inclusiv pe social media, despre personalități, cultură, artă, și tot ceea ce reprezintă o poveste cu trecut, prezent și viitor.