Târgul Cărții, cel mai mare anticariat din România, lansează campania „Cititor de Carte Veche”, o inițiativă prin care promovează și încurajează lectura cărților tipărite în rândul cititorilor de toate vârstele, în special lectura cărții vechi, de anticariat.
La nivel european, conform unui studiu Eurostat din 2022, doar 29.5% din populația României a citit cel puțin o carte în ultimele 12 luni dinaintea chestionarului, media europeană fiind 52.8%. Acest lucru a clasat România pe ultimul loc la nivel European în ceea ce privește obiceiul lecturii.
„Principala cauză pare a fi lipsa de timp, dar și faptul că puțini părinți încurajează acest comportament copiilor lor, de la vârste fragede. Deseori, cititul ajunge să fie asociat doar cu lectura obligatorie de la școală, nu cu un obicei sănătos de a te relaxa activ, mai ales într-un context de ambiguitate politică și economică. Este important să existe modele în societate care promovează obiceiul lecturii drept un exercițiu continuu, pentru ca generațiile care vin din spate să deprindă abilitatea de a citi, de a avea printre sursele primare de informare, cartea.” – precizează Victor Patrichi, fondatorul Târgul Cărții.
Campania „Cititor de carte veche” a pornit din dorința de a apropia mai mult de cititori cartea de anticariat, cartea veche. Preponderent, pe rafturile de la Târgul Cărții se găsesc titluri care au primit o nouă șansă la a fi citite în momentul în care au fost cumpărate de către Târgul Cărții și vândute pe rafturile magazinelor fizice sau online, pe propriul site. În prezent, Târgul Cărții are 4 magazine în Capitală și unul în Timișoara, iar prețurile pornesc de la 1.99 în magazinele fizice și pe site de la 3.99 lei la mii de titluri.
Deseori alegem cărțile noi în detrimentul celor vechi, fie pentru că sunt mai bine promovate, fie pentru că au un aspect mai „îngrijit”, dar una dintre premisele echipei de la Târgul Cărții este aceea că o lectură bună are vârstă.
„Sunt sigur că avem nenumărați clienți care ne sunt alături fix pentru acest aspect al orelor petrecute în căutarea și descoperirea de noi titluri de carte veche. Întreaga magie a unui anticariat stă în răbdarea și curiozitatea unui cititor în descoperirea acestor cărți, în răsfoirea titlurilor vechi pentru descoperirea „noilor” povești. Așa că orice pas putem derula în creșterea acelui procent de cititori, îl vom urma. Sper ca inițiativa „Cititor de Carte veche” să fie unul din motivele pentru care oamenii vor citi mai mult, dar și motivul prin care cititorii de carte de anticariat vor dori să împărtășească din propria experiență.” mai adaugă Victor Patrichi.
Detalii despre campanie regăsiți pe canalele de Facebook și Instagram dedicate Târgul Cărții.
Despre Târgul Cărții
Încă din anul 2012, când s-a lansat anticariatul online Târgul Cărții, ne-am propus să valorificăm cartea tradițională și să scoatem la lumină titluri remarcabile. În prezent, pe web-site se găsesc peste 100.000 de titluri, ce tratează domenii de interes variate, cărți publicate de numeroase edituri prestigioase din România.
Obiectivul Târgul Cărții este de a promova arta și știința prin intermediul multitudinii de cărți noi și vechi oferite spre vânzare – pagini de beletristică, tehnică, enciclopedii, dicționare, critică și studii, carte pentru copii și altele.