Îmi place foarte mult să călătoresc și mă bucur de fiecare dată că am posibilitatea să fac asta, fără să mă întrebe cineva ceva, fără să fie o problemă. Acum, mi se pare că întreaga lume este deschisă, dar sunt eu pregătită să văd tot ce are de oferit?
Cărțile care m-au ajutat în călătorii
Vreau să merg într-o țară nouă, într-un oraș anume, dar ce să văd acolo? Nu de alta, dar o asemenea hotărâre poate provoca din start multă anxietate. Sunt atât de multe locuri de văzut, încât este greu să îți dai seama de la început unde vrei să ajungi.
Din fericire există ghiduri pentru așa ceva. De curând am fost la Praga, o superbă capitală europeană și am luat cu mine „Praga. Harta și ghid de buzunar”, un ghid care mi-a fost de mare ajutor, ca să mă orientez, să citesc despre muzee, locuri de vizitat, locuri de neratat, ca să-mi pot face un program pentru o săptămână.
Și atunci când am fost în Florența, am găsit pe Târgul Cărții, un ghid turistic care m-a ajutat să-mi organizez excursia și să aflu cât de multe despre locurile pe care le pot vizita. Florența este un oraș atât de frumos, plin de artă și istorie, încât îți vine să mergi peste tot, să nu cumva să ratezi ceva și apar gânduri care sunt foarte obositoare.
Dar a fost o excursie surpriză, pentru că înainte să plec, mi-am dat seama că aș vrea să merg și în Veneția, așa că am căutat ceva care să mă ajute să mă documentez. Am găsit un ghid semnat National Geographic despre Italia, pentru că cine știe? Poate mai îmi trece și altceva prin cap, alt loc pe care să-l vizitez între cele două mari și frumoase orașe.
Cărțile care mă ajută să iau o decizie
Da, vreau să văd o mulțime de locuri, pot să le văd, ceea ce este foarte important, însă deocamdată nu pot merge în mai multe locuri în același timp. Încă. Totuși până când se va găsi o soluție pentru asta, trebuie să aleg. Unde să merg? Ce mi-ar plăcea să văd? Mai precis, unde să merg prima dată?
Ca să aflu un răspuns pentru multitudinea aceasta de întrebări apelez la cărți, bineînțeles că tot la cărți. Îmi doresc foarte mult să merg în Irlanda și cred că aș începe cu Dublin, așa că am căutat detalii într-un ghid pe care l-am găsit. După cum mă așteptam, sunt foarte multe de vizitat.
De asemenea, îmi doresc foarte mult să văd Barcelona și am apelat la un ghid din colecția „Top 10 – ghiduri turistice vizuale” să aflu cât mai multe informații despre acest minunat oraș. Partea bună este că după ce am terminat de studiat, această destinație a trecut repede în topul favoritelor, așa că îmi doresc foarte mult să ajung acolo cât de repede posibil.
Și în Norvegia îmi doresc foarte mult să ajung. Faptul că pe coperta ghidului pe care l-am ales scrie: muzee de artă, drumeții, natură și vikingi m-a convins foaarte repede, nici măcar nu trebuie să mai stau să mă gândesc. Vreau în Norvegia!
Nu am ajuns la Londra, nu știu de ce am evitat această destinație, poate de teama că este prea plină, prea greu de văzut, prea altfel decât e prezentată în ghiduri. Știu că vor fi muzee, clădiri absolut fascinante, știu asta, iar cărțile fac o treabă nemaipomenită cu prezentările. Da, ar fi multă istorie de văzut, de urmărit, multă regalitate de excepție. Cu siguranță va urca în topul preferințelor.
Locații ceva mai exotice
Am vorbit despre Europa și de vizitat la fel, până acum tot Europa. Însă încep să mă gândesc că aș vrea să mă avânt ceva mai departe. Sunt la partea de studiu, caut, mă gândesc ce anume mi s-ar potrivi, încerc să mă împac cu ideea unor călătorii mai lungi, zboruri de mai multe ore și o mulțime de chestiuni pe care va trebui să le accept.
Am lăsat National Geographic să mă poarte în aceste cercetări, să mă ajute să văd dacă m-aș potrivi, de exemplu cu Thailanda. Ce să zic? Cred că doar plajele și deja aș fi dată complet pe spate. Am văzut niște peisaje absolut minunate, dar încep să cred că trebuie trăite.
Am aflat și despre budismul din acea zonă, care integrează mai multe elemente și care pune foarte mult accent pe venerarea strămoșilor. Nu am fost niciodată într-o astfel de țară și încep să fiu foarte curioasă, aș vrea neapărat să văd un astfel de locaș de cult, sper să ajung acolo.
O altă curiozitate de-a mea este legată de India, cred că aș vrea să văd Taj Mahalul, pare atât de interesant, este un monument pe care nu-l vezi oriunde. Chiar dacă are o istorie tristă în spate, pentru că în realitate este un mausoleu, arhitectura lui extraordinară și povestea de iubire care îi stă la bază, îl face să fie de neratat.
India mă sperie, un pic, recunosc. M-am dus tot pe mâna ghidurilor, care prezintă frumusețile acestei țări, minunățiile ei și aproape sunt convinsă că trebuie să merg acolo, că vreau, asta este clar deja.
De ceva timp am trecut pe listă Africa de Sud. De ce? Păi vreau neapărat să văd animalele de acolo, bineînțeles. Cred că ar fi o experiență de milioane, să mă găsesc atât de aproape de aceste minunății. Leul și elefantul, nu? Sau cel puțin așa îmi spune ghidul pe care-l tot consult.
Poate că visez la locuri calde, la plaje fine și la o baie în ocean, pentru că afară este urât, e o vreme ciudată, însă recunosc că am pe listă și locuri mai puțin călduțe, cum ar fi Alaska. Aș vrea să merg acolo, să văd întinderile de zăpadă albă, să simt frigul acela puternic. Cred că este liniște acolo, o liniște care nu se compară cu nimic. Cred că acolo timpul stă pe loc. Și în plus, îmi doresc să văd un urs polar în mediul lui. Nu de foarte aproape, bineînțeles. Și m-ar interesa să văd cerul plin de stele. Cam așa e în mintea mea.
Planificare pentru suflete călătoare
Uneori ajunge să citești o carte care descrie un loc, o călătorie, o aventură, pentru a reuși să te transpui acolo. Planificarea poate fi foarte importantă în unele circumstanțe, pentru a ne asigura că nu ratăm nimic, pentru a înțelege cât mai multe despre ceea ce ne dorim sau ce credem că avem nevoie de la o călătorie.
Da, ne putem așeza confortabil într-un fotoliu, să visăm, să vedem o lume nouă în care ne pregătim să pășim, în care să găsim atât de multe lucruri noi, experiențe care să ne aducă emoții noi.
Totuși uneori am putea să ne lăsăm surprinși, să ne imaginăm felul în care vom călători, ce emoții vom simți, însă în momentul în care decidem să plecăm, putem lăsa lucrurile să curgă de la sine, să ne lăsăm surprinși, să vedem ce surprize ne poate aduce o astfel de călătorie.
Poate că realitatea va putea să bată tot ceea ce mintea și-a imaginat deja, reușind astfel să integrăm noile experiențe cu vechile trăiri, pentru a pune în rafurile minții aceste noi combinații.
Toată ideea este să savurăm fiecare moment, de la pregătire, la planificare, la trăirea fiecărei clipe, chiar și atunci când nu știm la ce să ne așteptăm, să nu lăsăm ca asta să ne sperie, ci să ne permitem să trăim clipe noi, surprize, să ne permitem o aventură din când în când, fără să avem control.
Importantă este bucuria pe care o aduce o călătorie și amintirile cu care venim de acolo, poate cu ideea de a mai vizita acel loc încă o dată, dacă s-a creat o legătură, sau doar pentru a înțelege că a fost un spațiu frumos pentru vizită, însă ne putem bucura mai tare de faptul că ne întoarcem acasă.
Oricum, un suflet călător își permite să se bucure de fiecare clipă, să se relaxeze, fie prin plimbare, fie prin odihna într-un loc de poveste. Dar totul este despre bucurie.

Despre Ioana Trif
Numele meu este Trif Ioana, sunt psiholog, autor, îndrăgostită până peste cap de cărți și recunosc că ele mi-au salvat viața. Îmi place să călătoresc, să aflu informații noi despre lumea în care trăim, îmi place mult să scriu. Cred că lumea se poate schimba, dar are nevoie de răbdare și pași mici.