Se spune că nu există lideri mai mari în lume decât cei din fiecare casă – părinții.
Poetul William Ross Wallace a împărtășit acest sentiment când a spus: „Mâna care împinge leagănul este mâna care conduce lumea”.
Așadar, dacă vă pregătiți să deveniți părinți, există unele cărți cu care nu puteți da greș: vă vor ajuta să deveniți acei părinți pe care îi merită copiii voștri.
Ca regulă generală, probabil cel mai bine este să începeți să citiți asemenea cărți înainte de a se naște copilul, deoarece odată ce vine pe lume se poate dovedi extrem de dificil să găsiți timp (și concentrare) pentru a citi orice.
Există un număr mare de cărți pentru părinți în devenire, unele acoperă subiecte de la sarcină, până în primele luni ale copilăriei, altele merg până la educația parentală a adolescenților. Cel mai bine este să alegeți puțin, dar bine, în sensul că este recomandat să citiți temeinic unele cărți de parenting, decât să vă pierdeți în prea multe lecturi.
Cum să nu fii o mamă perfectă
„How Not to be a Perfect Mother” de Libby Purves este o carte plină de sfaturi prețioase în ceea ce privește parentingul.
Dacă preferați o abordare mai ușoară a subiectului, acest volum conține sfaturi utile, anecdote și gânduri, pentru a vă ajuta să treceți prin primii ani ai educației parentale. Deși nu este o carte nouă (a fost scrisă cu mult înainte de era rețelelor sociale și a presiunilor Insta) o mare parte din sfaturile cărții pot fi aplicate cu ușurință parenting-ului din 2025.
O carte esențială pentru părinți în devenire
„Your Baby Week by Week de Simone Cave și Dr. Caroline Fertleman. Această carte reprezintă un ghid aprofundat în ceea ce privește la ce să vă așteptați, săptămână de săptămână, în primele luni ale unui nou-născut.
Cu o asemenea carte veți ști cum să procedați sau la ce să aveți grijă. Iar pentru acei părinți în devenire care nu știu absolut nimic despre cum e să ai un bebeluș și nu au pe nimeni în preajmă, reprezintă o carte esențială.
Volumul e plin de sfaturi liniștitoare, indică la ce să te aștepți ca proaspăt părinte, astfel încât să nu fii alarmat în mod inutil. Scris de medicul pediatru Caroline Fertleman și scriitoarea în domeniul sănătății Simone Cave, volumul acoperă toate elementele de bază, cum ar fi somnul, hrănirea, spălatul, plânsul, jocul și dezvoltarea, precum și alte subiecte, inclusiv vaccinări și colici.
Răspunsuri la întrebări semnificative
Cartea „Brain Rules for Baby: How to Raise a Smart and Happy Child from Zero to Five” de John Medina răspunde unor întrebări semnificative: Care este cel mai important lucru pe care îl poți face în timpul sarcinii? Cum influențează privitul la televizor creierul unui copil? Care este cel mai bun mod de a gestiona crizele de furie?
Această carte atrage atenția, deoarece oferă sfaturi de parenting dintr-o perspectivă deosebită: dezvoltarea creierului, neuroștiințe și studii științifice.
Cea mai bună carte de parenting, pentru o vedere de ansamblu
„The Book You Wish Your Parents Had Read” de Philippa Perry este o carte care acoperă întreaga călătorie parentală, de la naștere și până la vârsta adolescenței și oferă o vedere de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă parenting.
Pe scurt, Philippa Perry este autoarea unei cărți fantastice – acoperă toate vârstele și doar o secțiune este dedicată adolescenților – sfaturile și indicațiile ei generale fiind prețioase.
Oferind o perspectivă psihologică asupra dezvoltării copilului autoarea (care este și psihoterapeut) îi perindă pe cititori prin toate aspectele cheie ale relației părinte-copil.
Este considerată una dintre cele mai bune cărți pentru părinți în devenire, dar și de parenting la modul general.
O carte bună pentru viitorii tătici
Despre cartea „The Expectant Dad’s Survival Guide” de Rob Kemp se spune că e genială, deoarece abordează un subiect interesant în ceea ce privește parentingul: nu viitoarele mămici, ci viitorii tătici!
Este deosebit de utilă în ceea ce privește pregătirea psihică a celor ce vor deveni tați, un fel de „ghid de supraviețuire” al viitorului tată.
Acoperind subiecte de la cumpărarea articolelor esențiale pentru nou-născuți și până la nașterea copilului, cartea oferă o abordare amuzantă și simplă a paternității iminente și rămâne una dintre cele mai populare cărți atât pentru viitorii tătici, cât și pentru părinți în devenire, la modul general.
Include subiecte precum sarcina, munca în timp ce ai copil mic, crizele de furie ale celor mici ș.a. O carte parentală utilă, distractivă și ușor de citit.
În caz că ideea de a crește un copil fără o îndrumare pare descurajantă, aceste cărți pentru părinți menționate vă vor duce la linia de sosire. Anticariatul Târgul Cărții îți pune la dispoziție o varietate de titluri din domeniul cărților de parenting, pentru că nimeni nu deține o cunoaștere perfectă a tot ceea ce este legat de educația parentală.

Despre Roxana Roseti
Roxana Roseti este jurnalist print și online, și creator de conținut. A realizat ediții de colecție pentru Jurnalul Național, reportaje, interviuri, biografii, recenzii, articole de larg interes pentru Evenimentul Zilei, Revista Cariere, Elita României ș.a. Relatează în continuare, inclusiv pe social media, despre personalități, cultură, artă, și tot ceea ce reprezintă o poveste cu trecut, prezent și viitor.