Trăim într-o țară în care studiul psihologiei a fost interzis mai bine de zece ani în timpul regimului comunist. Chiar și în afara acestui impediment tradiționalismul societății noastre face ca popularitatea terapiei și demersurilor de dezvoltare personală sa fie relativ scăzută. Orice psihoterapeut licențiat poate atesta ca numărul și diversitatea demografica a clienților săi ar putea fi mai ridicate.
Pe de alta parte costurile mari de formare a terapeuților cuplate cu numărul mic de clienți disponibili condiționează terapeuții sa practice tarife destul de mari scăzând accesibilitatea la consiliere psihologica. Cu toate acestea potențialul psihologiei de a oferi ghidarea necesara în momente de dificultate este incontestabila. Nevoia oamenilor de a se înțelege mai bine, și de a participa activ la evoluția lor personală susține în cultura occidentala o industrie de zeci de miliarde de dolari.
O ramură a acestei industrii, adresata celor care nu își pot permite consiliere personală, este publicarea cărților de dezvoltare personala, sau de self-help. Termenul de self –help își are originea în titlul unei populare cărți victoriene. Dar explozia de literatura destinata îmbunatățirii sinelui a avut loc la sfârșitul anilor ’80. Din cauza numărului mare de astfel de publicații, categoria „Self-Help” a căpătat o reputație destul de proastă, cărțile fiind catalogate de multi drept excrocherii inutile. Ceea ce criticii nu iau în seamă însa este ca în cadrul acestei atât de vaste categorii publica tot felul de autori, de la lideri spirituali, la cercetători prestigioși, de la terapeuți remarcabil de eficienți la oameni de afaceri de succes. E adevarat ca sunt și multi escroci atrași de posibilitatea de a câștiga repede și fără prea mare efort care publica lucrări de calitate îndoielnica, dar o judecata a cărților de dezvoltare personala necesita o ceva mai mare nuanțare.
În general consensul asociațiilor psihologice este ca literatura self-help poate aduce beneficii moderate citirilor. „multe dintre aceste cărți pot ajuta” spune președintele Asociației Psihologilor din California „sunt o buna modalitate ca oamenii sa beneficieze de servicii de sănătate mentala fără a merge la terapeut.” Exista și critici ai acestei literaturi care avertizează ca marele defect este ca se generează un orizont de așteptări prea optimist, dar pana și aceștia admit ca exista parți pozitive în unele dintre ele.
In general, este de preferat sa se mențină o limitare a așteptărilor când se începe programul propus de una dintre cărțile de self-help și sa se conștientizeze că evoluția personala este dificila dar este probabil una dintre cele mai profitabile investiții de timp pe care le poate face cineva. Pe de alta parte selectarea unei lecturi care este în ton cu obiectivele personale poate face diferența intre o experiență benefica și o pierdere de timp cu lectura unei cărți de dezvoltare personala.
Indiferent de modalitate, si de preferintă, fiecare dintre noi trebuie sa fie constient ca dincolo de obiectivele personale materiale, satisfacerea nevoilor superioare de creștere si evoluție psihologica este singurul fel de a atinge forme consistente de împlinire
Nu se adaugă comentarii.