Literatura citită în original poate fi extrem de revelatoare și benefică, deloc plictisitoare ori complexă, căci cum altfel ne-am putea extinde cunoștințele?
Pentru oricine este interesat să învețe o limbă nouă, găsirea unor modalități eficiente de a-și îmbunătăți abilitățile lingvistice reprezintă o călătorie care merită întreprinsă. Mai ales când vorbim despre literatura în limba engleză, adesea scrisă într-un stil special. Cine te poate învăța mai bine decât un scriitor? Fără să-ți dai seama, creierul tău va asimila reguli gramaticale, modele de ortografie și modalități de a-ți organiza ideile.
De exemplu, în operele lui Shakespeare (cum ar fi „As you like it”, „The Comedy of Errors”, ori „A Midsummer Night s Dream”) modul în care personajele își rostesc replicile urmează o anumită cadență și un sentiment liric deliberat. Prin urmare, necesită un pic de efort pentru a înțelege aceste opere literare în formele lor originale.
Dar este esențial acest efort, un motiv fiind și acela că dacă trecem peste stilul original al poveștii, atunci ignorăm eforturile autorului. În plus, cu cât citim mai mult cărți în limba engleză, cu atât mai bine înțelegem mai bine evoluția acestei limbi (conform Ethnologue, engleza este limba cea mai vorbită în lume, atât de vorbitori nativi, cât și de vorbitori non-nativi).
La fel ca latina sau greaca, engleza a devenit limba comună a lumii. Este limba implicită în afacerile internaționale, turism, tehnologie și multe altele. Este de la sine înțeles cât de folositor poate fi să citești opere scrise în limba engleză.
Limba engleză e incredibil de dinamică
Alegerea de a citi în limba engleză depinde de unii factori: cititul în limba engleză te poate ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile lingvistice, există referințe culturale care sunt mai bine înțelese în limba originală, iar cititul în limba engleză ar putea oferi o experiență mai bogată în astfel de cazuri. Limba engleză este incredibil de dinamică și a evoluat atât de mult de-a lungul secolelor
Nu în ultimul rând, dacă vrei să citești în scop academic (spre exemplu vrei să parcurgi „A short history of England” de Simon Jenkins, sau „ A short history of Europe – From Pericles to Putin” de același autor) ori pentru a te implica în discuții cu alții care citesc în limba engleză, ar putea fi inspiraționale aceste lecturi în original.
O idee ar putea fi și să alegi o carte pe care ai citit-o deja, tradusă din engleză, și care ți-a plăcut. Poate ai citit-o acum ceva timp și ai uitat exact ce se întâmplă. Citește cartea din nou în engleză, iar povestea îți va fi familiară și ușor de urmărit.
O altă idee este să citești cartea după care s-a realizat un film pe care l-ai văzut deja. Adesea există mult mai multe detalii în carte, dar vei cunoaște deja contextul și personajele din film.
Cunoștințele tale vor evolua într-un ritm pe care nu ți l-ai închipuit
Vrei să citești în engleză, dar nu știi de unde să începi? Probabil știi deja că cititul în original te poate ajuta în multe feluri: să-ți îmbunătățești înțelegerea, să-ți dezvolți vocabularul și chiar să te perfecționezi la gramatică.
Dacă gândul la un roman lung în engleză ți se pare înfricoșător sau pur și simplu plictisitor, nu e cazul să renunți: „Books have to be heavy because the whole world’s inside them” (Cornelia Funke, Inkheart).
Există o mulțime de modalități de a începe să citești în engleză, dar e important și să fii interesat de subiectul despre care citești. Deci, ce te interesează? Poate cărțile care au constituit ecranizări reușite? Atunci poți lectura în original „Hunger Games” de Suzanne Collins, „ Gone with the wind” de Margaret Mitchell, „Memoirs of a Geisha” de Arthur Golden, ori „The Da Vinci Code” de Dan Brown. Îți plac cărțile polițiste? Nimic mai potrivit decât „Death on the Nile” de Agatha Christie, „The return of Sherlock Holmes” de Arthur Conan Doyle și „The Ex-Wives” de Deborah Moggach.
Lista poate continua, totul e ca subiectul unei cărți în limba engleză să te atragă, iar așa cunoștințele tale vor evolua într-un ritm pe care probabil nu ți l-ai închipuit.
Lectura în limba engleză poate constitui o gură de aer proaspăt în universul cărților
Așadar, atunci când îți bei cafeaua de dimineață, în loc să te uiți la fotografii pe rețelele de socializare, ce-ar fi să citești în engleză timp de cinci minute? Făcând asta în fiecare zi, va deveni un obicei.
Și, potrivit experților, micile obiceiuri pot fi cele mai eficiente, cum ar fi acela să citești doar o pagină dintr-o carte în limba engleză zilnic. Poți începe, spre exemplu, cu volumul „50 great short stories” (editura Bantam classic) – o selecție cuprinzătoare din cea mai bună ficțiune scurtă din lume. Autorii reprezentați variază de la Hawthorne, Maupassant și Poe, Henry James, Conrad, Aldous Huxley și James Joyce, până la Hemingway, Katherine Anne Porter, Faulkner, E.B. White, Saroyan și O’Connor. Varietatea stilului și a subiectelor este enormă, dar toate aceste povești au un punct în comun: calitatea de durată a scrisului, care le plasează printre capodoperele ficțiunii mondiale.
Astfel, micile obiceiuri pot deveni mari, iar în curând, cititul în engleză va face parte din viața ta de zi cu zi. Lectura în limba engleză poate fi foarte captivantă și poate constitui o gură de aer proaspăt în universul cărților.
Deși adesea e greu să ieșim din zona noastră de confort și să încercăm ceva nou, a citi literatură în limba engleză, reprezintă o experiență cu adevărat profundă și plăcută: îți permite să vezi lumea prin ochii scriitorului și nu numai atât – îți deschide noi orizonturi.
Acum e momentul să le acorzi toată atenția ta cărților în limba engleză
Odată ce ți-ai dezvoltat obiceiul de a citi în engleză s-ar putea să te simți pregătit pentru orice provocare literară. Fiecare carte reprezintă o ușă deschisă către nenumărate epoci, punându-ți mintea la treabă în timp ce te bucuri de aventură. Dacă faci din citit un obicei, te va ajuta să-ți menții nivelul de competență fără să-ți dai seama.
Există milioane de lumi care așteaptă să fie explorate. Dacă nu le-ai dat încă o șansă cărților în limba engleză, acum e momentul să le acorzi toată atenția ta. Explorând cu atenție, vei găsi cartea perfectă pentru tine.
Așadar, sperăm că te simți acum pregătit și motivat să citești în engleză. Și, de fapt, dacă ai citit până la sfârșit acest articol, ai început deja! Așadar, tot ce trebuie să faci acum este să continui după ce ai parcurs sfaturile de aici. Găsește ceva care te interesează, citește regulat și în curând vei observa beneficiile din învățarea limbii engleze citind, precum și acumularea de lucruri noi din povești interesante.
Enjoy your reading!

Despre Roxana Roseti
Roxana Roseti este jurnalist print și online, și creator de conținut. A realizat ediții de colecție pentru Jurnalul Național, reportaje, interviuri, biografii, recenzii, articole de larg interes pentru Evenimentul Zilei, Revista Cariere, Elita României ș.a. Relatează în continuare, inclusiv pe social media, despre personalități, cultură, artă, și tot ceea ce reprezintă o poveste cu trecut, prezent și viitor.