Vânzările discurilor de vinil, la nivel mondial, reprezintă o realitate. Au revenit, așa cum revin și CD-urile și DVD-urile.
Vânzările cresc de la an la an. În 2023, discurile de vinil au depășit CD-urile pentru al doilea an consecutiv. În Statele Unite, în 2023 au fost vândute 43 de milioane de discuri de vinil, însumând venituri de 1,4 miliarde de dolari.
Dar cum și de unde această revenire? A trecut omenirea pe „vintage”? Nu, omenirea este în relanti, vrea să ia lucrurile mai ușor. Așa se întâmplă când te afli în caruselul evoluției, vrei să te odihnești sau să te dai jos din el.
Pe această idee, oamenii revin și la alte formate mai vechi, cum ar fi DVD-urile, pentru a evita oboseala decizională cauzată de servicii, cum ar fi Netflix, care au o selecție nesfârșită de conținut. Casetele revin, de asemenea, deoarece sunt ieftine de produs și ieftin de vândut. De fapt, potrivit specialiștilor, acest interes pentru vinil – spre exemplu – se întâmplă de peste 15 ani, chiar din zorii erei streamingului.
Cum se explică renașterea discurilor de vinil, DVD-urilor și casetelor?
Se pare că la mijloc se află nostalgia! Și nu numai ea. Mai este și modul nou de a ieși în evidență, de a fi vintage cu stil.
Când a început să se întâmple, mulți oameni au crezut că este doar un moft. Dar pentru mulți există un aspect de nostalgie. Sunt oameni care au crescut cu vinilul cărora încă le place. Și există o mulțime de oameni mai tineri care sunt interesați, care îl folosesc nu doar ca o modalitate de a deține ceva. Plus că, mai e ceva: când oamenii nu prea mai au cu ce ieși în evidență, aceasta este o variantă de a te remarca.
Încă ceva interesant. Spre exemplu, când „consumi” muzică prin intermediul unui serviciu de streaming, nu o deții. O împrumuți din „biblioteca streaming”. Pe când așa, vinilul, CD-ul, DVD-ul sunt ale tale și numai ale tale, sunt proprietatea ta.
Înainte de streaming, modul în care te-ai identificat ca fan al muzicii este prin ceea ce ai deținut. Și cred că unele dintre aceste servicii de streaming au deconectat asta, astfel încât să nu te mai simți atât de aproape de muzică. A scoate bani pentru un vinil înseamnă că ai investit în el. Legătura personală, intimă cu lucrurile se întâmplă doar dacă deții ceva.
Colecțiile de discuri ale multor oameni valorează destul de mulți bani și sunt ceva cu care se mândresc foarte mult. Un număr mare de discuri, atât vechi, cât și noi și din toate genurile, sunt considerate obiecte de colecție.
Burnout-ul digital
Unii oameni s-au îndrăgostit de gadgeturile de înaltă tehnologie, ce reprezintă semnele distinctive ale timpurilor noastre moderne. Dar iată că aleg să-și schimbe smartphone-urile, serviciile de streaming digital și aparatele stereo Bluetooth pentru opțiuni de tehnologie inferioară, cum ar fi telefoane fixe, camere digitale cu film sau complet manuale, CD-uri și casetofone personale portabile.
În cea mai mare parte a secolului al XX-lea, discurile de vinil au domnit suprem, fiind singurul format muzical disponibil pe scară largă în SUA. Dar totul s-a schimbat odată cu introducerea de noi formate muzicale înregistrate, fiecare mai formidabil decât precedentul, potrivit camoinassociates.com.
Discurile compacte (CD-uri) de la sfârșitul anilor 1980, erau mai mici decât casetele, vă permiteau să treceți imediat la melodiile preferate. Chiar s-a pretins inițial că sunt indestructibile (o afirmație care a fost ulterior respinsă).
Până în momentul în care stream-ul și descărcarea digitală au fost introduse, în 2004, discurile de vinil reprezentau doar 0,2% din veniturile totale din vânzări din SUA pentru toate formatele de muzică înregistrate în acel an, după cum mai evidenţiază sursa menționată.
Cu toate acestea, potrivit aceleiași surse, începând cu 2007, s-a întâmplat ceva remarcabil: vânzările de discuri de vinil au început să crească de la an la an, o tendință care încă nu dă semne de oprire. Sfidând șansele și surprinzând pe mulți din industria muzicală, inclusiv pe producători, discurile de vinil se confruntă cu o renaștere neașteptată în era digitală.
În 2021, discurile de vinil s-au bucurat de o creștere de 68% a volumului total de vânzări și de o creștere de 55% a veniturilor totale din vânzări față de 2020 în SUA, ajungând la 1 miliard USD în vânzări pentru prima dată din 1985.
Acest salt a fost probabil determinat de un interes crescut în colectarea de înregistrări, care a avut loc în timpul pandemiei de COVID-19, în timp ce oamenii căutau noi hobby-uri pentru a-i menține ocupați în timpul blocajelor și a carantinelor, mai evidenţiază camoinassociates.com. Care continuă, pe aceeași idee, cu „evidența” boom-ului vinilurilor. Și anume, în 2022 discurile de vinil au depășit în mod oficial CD-urile ca fiind cel mai popular format de muzică înregistrată fizic pentru prima dată din 1987 (41,3 milioane de unități vândute față de 33,4 milioane de unități pentru CD-uri).
Nu în ultimul rând, în prima jumătate a anului 2023, discurile de vinil au adus 72% din toate veniturile din formatul muzical înregistrat nedigital în SUA, depășind CD-urile cu o marjă largă (632,4 milioane USD față de 236 milioane USD).
Acum producătorii se luptă să țină pasul cu cererea. Revitalizarea industriei discurilor de vinil a dus, de asemenea, la o renaștere a cantității de muzică nouă oferită fanilor pe vinil de artiști populari precum Taylor Swift, Harry Styles, Adele, Tyler the Creator și Kendrick Lamar. În plus, mulți artiști consacrați au început să-și relanseze albumele mai vechi pe vinil (unii pentru prima dată). Acest lucru a dus la o cerere semnificativ mai mare pentru producția de discuri de vinil, una pe care industria producătoare de discuri de vinil nu era pregătită să o îndeplinească.
Dar e pregătită să o cucerească.

Despre Roxana Roseti
Roxana Roseti este jurnalist print și online, și creator de conținut. A realizat ediții de colecție pentru Jurnalul Național, reportaje, interviuri, biografii, recenzii, articole de larg interes pentru Evenimentul Zilei, Revista Cariere, Elita României ș.a. Relatează în continuare, inclusiv pe social media, despre personalități, cultură, artă, și tot ceea ce reprezintă o poveste cu trecut, prezent și viitor.