Interviu cu Momadica: „Cărțile pe care le luăm în călătorii ne sunt prieteni la drum lung”

Cine a zis că drumul către o destinație de vacanță trebuie să fie plictisitor? Când aveți la îndemână cărțile potrivite, orice călătorie se poate transforma într-o aventură în sine. Chiar și atunci când plecați în vacanță împreună cu copiii.

Știm cu toții că micuții se pot dovedi extrem de nerăbdători să ajungă la destinație când e vorba de călătorii pe distanțe mai lungi, caz în care părinții trebuie să se gândească la soluții care să-i țină ocupați pe tot parcursul drumului. Aici cărțile se pot dovedi de un real ajutor, mai ales că îi distrează pe cei mici și le stimulează creativitatea și puterea de concentrare. Mai mult decât atât, în acele momente în care familia petrece timp liber împreună, cărțile ajută și la crearea unei conexiuni puternice între toți membrii acesteia.  

De ce merită să aveți cu voi cărți atunci când mergeți cu copiii în călătorii? Ce roluri au cărțile pe care le puneți în bagajul de vacanță?

Aflați răspunsurile la aceste întrebări din interviul cu Momadica (Andra Geangu), mămică-antreprenor, pasionată de educație și călătorii. Totodată, Andra ne-a recomandat în materialul de mai jos și trei cărți grozave, de neratat în orice vacanță alături de copii. 

Ce cărți luați cu voi de obicei în vacanțe?

Noi suntem cei care, de fiecare dată când pleacă într-o vacanță, iau cu ei mai multe cărți decât tricouri :D. Mai ales de când avem 3 copii de vârste diferite, încercăm să fim atenți la dorințele fiecăruia dintre ei: benzi desenate și povești lungi sau enciclopedii pentru băieți, cărți amuzante, interactive și povești mai scurte pentru cea mică.

Ce rol au cărțile care vă însoțesc în călătorii?

Cărțile pe care le luăm în călătorii au mai multe roluri: ne sunt prieteni la drum lung, atunci când avem multe ore de stat în tranzit; ne provoacă la conversații super interesante între noi, la o cină în familie sau atunci când ne plimbăm pe străzile necunoscute de la destinație; luăm cu noi și acele cărți din care ne informăm despre cultura locurilor pe care le vizităm sau, pur și simplu, cărțile mult iubite, care păstrează printre paginile lor mirosul de acasă.

Și mai sunt cărțile grozave, care, atunci când le citim, se transformă într-o vacanță în sine – care ne fac să gândim, să visăm, să simțim.

Ne poți da trei exemple de astfel de cărți?

O astfel de carte, care i-a amuzat pe toți cei 3 copii multă vreme, este O, ce frumos e în Panama (Janosch). Ne plac mult și cărțile care ne arată diferențele între diverse culturi, precum Copiii Lumii, de la editura Cartemma (Tessa Strickland și Kate DePalma). Iar o carte care este un prieten de drum incredibil, și din care citim des în călătorii, câte o poveste pe seară, este Lupul de Nisip (Asa Lind), care ne poartă pe toți în miezul celor mai adânci discuții.

Fără cărți, vacanțele noastre ar fi probabil o serie de mult mai multe „Mami, cât mai avem?”. Însă cu ele suntem exploratori, filosofi de ocazie și, rareori, părinți care se bucură de două momente de liniște în timp ce copiii se pierd în lumile vii din cartea preferată.

Sperăm că interviul cu Andra / Momadica să vă inspire și să adăugați recomandările ei pe lista de lectură a familiei. Așadar, ori de câte ori planificați o călătorie împreună cu copiii, nu uitați să puneți în bagaj și câteva cărți. Astfel, veți avea cu voi prieteni de nădejde, în special pe distanțe mari, și vă veți asigura că micuții voștri vor profita la maximum de acele momente petrecute în tranzit sau în diferite mijloace de transport. Plus că nu veți avea niciodată ocazia să vă plictisiți când petreceți timp liber împreună.