S de J.J. Abrams o carte inedita pentru cititori si un cosmar pentru librari

E posibil sa il cunoasteti pe J. J. Abrams ca regizor al recentelor filme din franciza „Star Trek” si creator de seriale TV precum „Lost”, „Fringe” sau „Alias”. Ca majoritatea producatorilor de filme si seriale Abrams si-a inceput cariera ca scenarist, reusind in ultimii zece ani sa livreze o serie de concepte de filme si seriale cu mare succes la public. Succesul comercial l-a transformat pe Abrams intr-una din figurile din media americana care isi perimite in mare sa faca orice il taie capul, fara sa fie prea afectat de esecuri episodice sau de opiniile uneori ostile ale criticilor. Probabil ca asta e singurul motiv pentru existenta romanului „S”, o carte inedita din punct de vedere conceptual dar, daca e sa ne luam dupa primele recenzii, in general lipsita de esenta.

„S” este povestea a doi studenti care incearca sa descifreze indentitatea reala a autorului ce se ascunde in spatele pseudonimului  V.M. Straka. Partea inedita este ca povestea celor doi este prezentata sub forma adnotarilor facute de acestia pe acelasi exemplar dintr-o biblioteca a unuia dintre Romanele lui Straka. Modul de prezentare al romanului face intradevar toti banii. Cartea arata ca un volum vechi dintr-o biblioteca publica, cu pagini ce prezinta deteriorari realiste si umpluta de tot felul de biletele, scrisori si vederi ce completeaza povestea prezentata prin mesajele scrise de cei doi protagonisti pe paginile ei.

Marea problema cu acest concept este ca aparent fost dus un pic prea departe, atasarea unei vederi intre anumite pagini fiind uneori cruciala pentru urmarirea povestii, pierderea sau repozitionarea ei afectand experienta lecturarii. Desigur, pentru cineva cu afinitati bibliofile poate reprezenta fantezia suprema sa gasesti o carte veche ce contine o meta-naratiune privind fostii cititori ai exemplarului, mai ales daca aceasta e incarcata cu tot felul de surprize precum note lasate pe servetele, fotografii sau alte indicii privind cautarile acestora. Insa, daca e sa ne luam dupa felul in care isi construieste Abrams povestile, s-ar putea ca efortul de descifrare al misterului sa se dovedeasca a fi anticlimactic tiand cont ca autorul are tendinta de a construi si intretine tot felul de piste false pentru obscurarea unor lini narative ce se dovedesc in final a fi incheiate prin explicatii cat se poate de banale si neinspirate (cine s-a uitat la Lost pana la ultimul episod site la ce ne referim).

Indiferent de cum va fi primit de public acest concept trebuie sa mentionam ca o categorie este deja ostila lui, mai multi librari plangandu-se ca multitudinea de materiale presarate intre paginile cartii le da serioase batai de cap in comercializarea cartii in forma in care a fost ea conceputa. Ce e cert e ca S probabil ca va fi printre cartile cu cea mai mica rata de raspandire in anticariate, cel putin in forma ei initiala. Este posibil ca acest efect sa nu fie accidental, Abrams, care s-a dovedit in trecut un maestru al marketingului sa mizeze pe ideea ca recomandarile cu privire la S vor fi de a o achizitiona in stare noua pentru asigurarea integritatii experientei de citire.

jj-abrams-s-book-review

Nu se adaugă comentarii.