Top 10 cărți cu tematica primăverii

Primăvara, ca anotimp dedicat începuturilor, constituie tema preferată a multor scriitori. Așa că iată zece cărți a căror acțiune se petrece „pe fondul” primăverii, cu tot ceea ce poate semnifica ea – de la noi începuturi, la schimbări suprinzătoare.

  1. Ne vedem în Moncaco” de Hazel Gaynor și Heather Webb

O carte deosebită: dragoste, strălucire, parfum și paparazzi, toți care se învârt în jurul a ceea ce a fost numit la un moment dat nunta secolului. Acțiunea romanului e amplasată în anii 1950, pe fundalul poveștii de dragoste a actriței Grace Kelly cu prințul Rainier de Monaco, finalizată cu o nuntă de neuitat, ce a intrat în istorie.

Autoarele de bestseller-uri din New York Times, Hazel Gaynor și Heather Webb, îl conduc pe cititor într-o călătorie evocatoare plină de soare primăvăratic (faimoasa nuntă princiară a avut loc primăvara), de-a lungul Coastei de Azur, în acest roman despre pasiune, soartă și a doua șansă.

2. „Grădina secretă” (Vintage Children’s Classics) de Frances Hodgson Burnett

Poate o fetiță să întoarcă o întreagă gospodărie cu susul în jos și să dea o viață nouă unui conac ciudat și vechi?

Când Mary Lennox este trimisă la Misselthwaite Manor să locuiască cu unchiul ei, toată lumea spune că este cel mai dezagreabil copil văzut vreodată. Este adevărat: Mary e răsfățată și are o personalitate complexă. Dar este și îngrozitor de singură. Într-o zi, ea aude despre o grădină din conac, ce a fost ținută ascunsă de ani de zile.

Mary găsește cheia ce deschide poarta grădinii și astfel descoperă cel mai magic loc pe care și-l poate imagina cineva. „Cartea este plină de magie și bucurie”, descrie Sunday Telegraph acest volum foarte potrivit ca lectură de primăvară.  

3. „Anne de la Green Gables” de Lucy Maud Montgomery

Chiar dacă viața în Green Gables se mișcă prin toate anotimpurile, este, de fapt, învăluită în crengi cu muguri de un verde crud, în cântecul păsărilor și într-o lună mai perpetuă. Dacă veți citi această carte veți obeserva că primăvara este acolo, chiar pe prima pagină, luxuriantă și strălucitoare, ieșind din livada alb-roz, precum o mireasă, vizitată fiind de o mulțime de albine.

Iaar dacă dacă nu ați întâlnit încă prietena perfectă, poate că acum este momentul pentru o mică evadare în lumea lui Anne.

4. „Mothering Sunday” by Graham Swift

„Vreau să fac cu tine ceea ce primăvara face cireșilor”, a scris odată celebrul Neruda într-o poezie. Acest sentiment surprinde succint atmosfera din „Mothering Sunday” a lui Graham Swift, care este o carte bogată în senzualitate, pe fundalul unei zile de primăvară înfloritoare în mediul rural englezesc.

Ziua Mamei, mai exact, este în mod tradițional o zi liberă pentru servitori, astfel încât să se poată întoarce acasă și să-și viziteze mamele. Pentru Jane, o femeie de serviciu, aceasta este o zi în care să facă ceea ce îi place, deoarece nu are o familie la care să se întoarcă. Este o zi pe care vrea să o petreacă cu iubitul ei. Astfel, o suită de ore seducătoare se dovedesc a fi un punct de cotitură în viața ei.

5. „The Beginning of Spring” de Penelope Fitzgerald

Acesta este genul de carte care te face să te gândești la ferestrele deschise primăvara, pentru a lăsa aerul proaspăt să intre.

Scriitoarea britanică Penelope Fitzgerald țese o poveste fină și elegantă, amplasată în Moscova anului 1913, în luna martie. Soția englezoaică a unui proprietar de tipografie din capitala Rusiei și-a părăsit familia, urcând într-un tren cu destinație necunoscută și lăsând trei copii în urmă.

Soțul trebuie să rezolve misterul dispariției ei, în speranța unei reveniri. Detaliile vieții rusești din această epocă sunt construite cu pricepere, implicit momentul în care se desfășoară totul: Rusia în pragul războiului și revoluției.

6. „Spring” de Karl Ove Knausgaard

Cvartetul „Anotimpurile” al lui Knausgaard este dedicat fiicei sale celei mai mici, fiecare carte conținând scrisori, eseuri și jurnale. „Spring” se îndepărtează de această formulă și se îndreaptă spre teritoriul autoficțiunii, o zonă de confort încercată și adevărată pentru Knausgaard.

Acțiunea romanului are loc pe fondul Valpurgiei – o mare sărbătoare scandinavă din ultima zi a lunii aprilie, cu focuri de tabără și torțe aprinse, care vestesc primăvara.

Această carte hipnotizează, se pretează la discuții de rememorare, se estompează și pâlpâie puțin, se îndreaptă spre monotonie, dar în cele din urmă izbucnește, scânteie și celebrează viața.

7. „Things I Don’t Want To Know” de Deborah Levy

Cartea – care constituie răspunsul extins al lui Deborah Levy la celebrul eseu din 1946 al lui George Orwell „De ce scriu” – este de neratat.

Volumul reprezintă o meditație asupra familiei, a femeii, a ființei, a iubirii și a tot ceea ce compune o viață, de fapt. Cu o incursiune în memorie, acțiunea cărții se mișcă între trei țări: Mallorca (pentru a reflecta), Africa de Sud (unde a crescut autoarea și unde a fost întemnițat tatăl ei) și Anglia (autoarea își descrie anii adolescenței petrecuți aici).

Există multe replici minunate în această carte. Cum ar fi „Când fericirea se întâmplă, se simte ca și cum nimic altceva nu s-a întâmplat înainte de ea, este o senzație care se întâmplă doar la timpul prezent”. Sau: „O scriitoare nu își poate permite să-și simtă viața prea clar. Dacă o va face, va scrie furioasă când ar trebui să scrie calm”.

Până și umerasele dintr-un hotel din Mallorca sunt descrise perfect: „patru umerașe de sârmă îndoite pe șină, parcă imitau forma umerilor oameni deznădăjduiți”. Restul rămâne să citiți,

8. „Sweet Bean Paste” de Durian Sukegawa

Dorayaki este o clătită japoneză delicioasă umplută cu pastă de fasole dulce. Un răsfăț de care cu siguranță o să vă fie poftă dacă veți citi această carte. Este sezonul cireșilor înfloriți în Tokyo, un angajat nemulțumit și deprimat conduce un magazin dorayaki pe cea mai înflorită stradă, iar o doamnă în vârstă apare de nicăieri și i se infiltrează în viața lui cu pasta ei magică de fasole.

O poveste despre prietenie, singurătate, nedreptate, îmbătrânire și empatie.

9. „Late Migrations: A Natural History of Love and Loss” de Margaret Renkl

Margaret Renkl a fost din copilărie o cititoare asiduă, o exploratoare a albiilor râurilor și a drumurilor de pământ roșu și o fiică îndrăgită. Aici, în eseuri scurte, ea trasează un portret tandru al părinților ei – mama ei exuberantă și creativă; tatăl ei statornic – și evocă momente dulci-amare care i-au însoțit viața.

În narațiunea generală, Renkl vine cu observații despre natura din jurul casei sale din Nashville. Prin intermediul eseurilor ce vorbesc, printre altele, despre păsări albastre, fluturi monarh și albine, Renkl sugerează că există uimire de găsit în lucrurile commune. „Magnific. . . Cititorii vor savura fiecare pagină și multele pietre prețioase de înțelepciune pe care le conțin”, potrivit recenziei din Publishers Weekly.

10.„The Garden of Small Beginnings” de Abbi Waxman

O carte cu personaje pe care le veți iubi și pe care le veți dori alături în viața reală, după cum spun criticii. Lilian Girvan este singură de când soțul ei a murit într-un accident de mașină. A trecut peste o cădere mentală, dar încă îi mai este frică de unele dezamăgiri în viață.

Șeful ei a înscris-o la un curs de grădinărit, astfel că Lilian apare la grădina botanică din Los Angeles simțindu-se în afara elementului ei. Dar ceea ce va descoperi în curând – cu ajutorul unui grup ciudat de grădinari – este că în viață trebuie să strălucească puțin soare primăvăratic, indiferent dacă vrei sau nu.

Despre Roxana Roseti

Roxana Roseti este jurnalist print și online, și creator de conținut. A realizat ediții de colecție pentru Jurnalul Național,  reportaje, interviuri, biografii, recenzii, articole de larg interes pentru Evenimentul Zilei, Revista Cariere, Elita României ș.a. Relatează în continuare, inclusiv pe social media, despre personalități, cultură, artă, și tot ceea ce reprezintă o poveste cu trecut, prezent și viitor.