Urmatoarea poveste - Cees Nooteboom

Univers
Brosata (paperback)
 
1,99LEI
-60%
Univers
Brosata (paperback)
0,99LEI 0,40LEI
-80%
Univers
Brosata (paperback)
26,99LEI 5,40LEI
Titlul orginal: Het volgende verhaal
Limba primei editii: olandeza
Anul aparitiei primei editii: 1991
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1993
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Following_Story
'Urmatoarea poveste', semnata de scriitorul olandez Cees Nooteboom, este publicata in anul 1991. Considerat o capodopera a romanului psihologic, volumul infatiseaza povestea unui profesor de limbi clasice dezolat si obosit, ce traieste o experienta bizara: se trezeste intr-un oras diferit de cel in care a adormit (Amsterdam).

Despre Urmatoarea poveste - Cees Nooteboom

Protagonistul romanului este Herman Mussert, un profesor de limbi clasice. Obosit si izolat de lumea cotidiana, se trezeste intr-o camera din Lisabona, desi adormise in apartamentul sau din Amsterdam reflectand asupra zborului pe luna. 
Cum a ajuns profesorul in Lisabona, oras vizitat pentru prima data si alaturi de singura femeie de care s-a apropiat emotional? Barbatul nu isi aminteste nimic si, mai mult, el nu reuseste sa distinga visul de realitate si lumea exterioara de propria minte in care s-a refugiat.
Inainte de a patrunde intr-o lume paralela in care erotismul, disperarea si moartea formeaza un vartej sufocant, Mussert ducea un trai previzibil in Amsterdam si era absorbit de civilizatia greco - romana, lucru neinteles de colegii si elevii sai. Adesea, fascinat de alte veacuri, se refugia in Elada idealizata si uita de secolul in care traia.
Mai mult, colega sa, profesoara de biologie, l-a atras in prima relatie afectiva si au avut o aventura amoroasa interzisa, femeia fiind maritata. Asadar, Mussert patrundea intr-un triunghi amoros lumesc alaturi de femeie si sotul acesteia, un fante intarziat cu inclinatii poetice ridicole.
Clipele petrecute alaturi de amanta devenisera singurele aparitii ale unor scantei capabile sa insufleteasca galeria cu statui de marmura din lumea in care s-a refugiat profesorul. Acum, escapadele din Lisabona vor deveni o noua captivitate ce-l vor fura din prezent iar noul sau rai se gaseste in amintiri si in gustul dulce amarui al nostalgiei.
Prins acum in trecutul redus la doar cateva zile petrecut in capitala Portugaliei, Herman Mussert va adormi in patul sau din Amsterdam si se va trezi in camera de hotel din Lisabona inchiriata in urma cu douazeci de ani pentru a-si petrece vacanta impreuna cu amanta sa.
Cum de s-a putut intoarce aici peste noapte? Sa fie continuarea nefireasca a unui vis infinit? Sa fie in trecut? 
Orasul pare neschimbat, unele persoane intalnite atunci ii tot revin in fata ochilor incat simte nevoia sa se priveasca in oglinda. O fi el de acum douazeci de ani?