Aurul negru - Cezar Petrescu

De Stat pent...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Minerva
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Dacia
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
-25%
Eminescu
Brosata (paperback)
3,99LEI 2,99LEI
De Stat pent...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
E.S.P.L.A.
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nationala-Ci...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
De Stat
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Aurul negru
Limba primei editii: Romana
Anul aparitiei primei editii: 1932
Romanul Aurul negru este continuarea operei Comoara regelui Dromichet, titluri ce ulterior s-au reunit sub titlul Pamant si cer. La baza romanului se afla conflictul dintre lumea veche si lumea noua

Despre Aurul negru - Cezar Petrescu

Care este actiunea romanului Aurul negru?

Actiunea romanului se desfasoara cu precadere in comuna Piscul Voivodesei, pentru scurta vreme la Paris, continuand intr-o gara si sfarsind in capitala. Perioada de timp in care se petrece actiunea este aceea a anilor 1909-1929.

Prima parte a romanului este construita in jurul personajului Zaharia Duhu, iar in partea a doua putem regasi elemente ale construirii unui roman de tip fresca.

Zaharia Duhu este un personaj caruia ii lipseste simtul practic, realist. Este mai degraba un visator, un idealist. Pe cand isi traia perioada adolescentei a fost nevoit sa renunte la scoala din cauza parintilor sai, intorcandu-se in Piscul Voievodesei. Acolo dobandeste certitudinea ca locurile natale ascund comoara regelui Dromichet.

Se imprieteneste cu Oarta si Petruta cu care porneste in cautarea comorii. Intalnindu-se cu doi dintre fostii colegi de liceu, Alexandru Opris si Dinu Grinjescu, dorinta de a gasi comoara devine si mai puternica, cautarii lui alaturandu-se si celor doi, fiecare avand un alt motiv in spate. Incercarile lor de a gasi comoara sunt intrerupte de izbucnirea Primului Razboi Mondial, caruia Alexandru Opris i-a fost victima mortala. Are loc un incendiu care arde pana la temelii biserica veche din sat, cauzand 150 de victime, motiv pentru care oamenii ajung sa il considere pe Zaharia ca fiind o piaza rea.

Ulterior, gasind comoara mult cautata si dorita, Zaharia nu mai simte implinirea si fericirea pe care i-ar fi oferit-o in trecut, deoarece nu are cui sa o daruiasca. Le declara celor din jur ca au avut dreptate considerandu-l nebun si ca nu exista nici o comoara, pentru ca mai tarziu sa devina societar si multimilionar prin intermediul exploatarii  petrolului.

In partea a doua se schimba structura romanului; apar mai multe personaje, mai multe fire narative si apare dezumanizarea provocata de industrializarea rapida. Personajele isi pierd substanta, iar actiunea devine mai degraba un rezumat decat o desfasurare. Zaharia Duhu devine un insingurat infrant, in ciuda averii sale.

Celelalte personaje reprezinta toate categoriile sociale: de la tarani muncitori pana la burghezi.

Romanul Aurul negru se situeaza printre scrierile reprezentative ale autorului, avand o structura clasica, dar totodata dezvaluind si o receptivitate spre proza moderna.