Un pod prea indepartat - Cornelius Ryan

-40%
Politica
Brosata (paperback)
7,99LEI 4,79LEI
Stoc epuizat
Politica
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: A Bridge Too Far
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1974
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1977
Editura la care a aparut: Politica
'Un pod prea indepartat', semnat de Cornelius Ryan aduce in atentia cititorilor un moment cheie al celui De-al Doilea Razboi Mondial, operatiunea Market Garden. Volumul istoric vorbeste despre efortul Aliatilor de a pune capat razboiului din Europa in 1944 prin cucerirea si apararea unei serii de poduri peste principalele rauri din Olanda ocupata de Germania nazista.

Despre Un pod prea indepartat - Cornelius Ryan

Volumul lui Cornelius Ryan surprinde operatiunea Market Garden din timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, operatiune condusa de armata britanica in septembrie 1944. Civili olandezi, militari britanici si americani, soldati ori condamnati aduc la viata una dintre cele mai indraznete operatiuni ale razboiului, dar care se incheie prin infrangerea Aliatilor.
Aliatii doreau cucerirea si apararea unei serii de poduri de peste principalele rauri din Olanda ocupata de Germania nazista. Generalul locotenent britanic Frederick Browning ii spune feldmaresalului britanic Bernard Montgomery inainte de operatiune ca 'Eu cred ca mergem spre un pod prea indepartat.' De aici si titlul cartii.
Armatele terestre cat si cele aeriene reusesc sa elibereze orasele olandeze Eindhoven si Nijmegen insa in batalia de la Arnhem sunt infrante la ultimul pod de peste Rhin.
In timp ce alte volume ce trateaza aceasta perioada nu relateaza intreaga lupta si o catalogheaza drept un succes partial al lui Montgomery, 'Un pod prea indepartat' al lui Cornelius Ryan este primul volum istoric care surprinde adevarata fata a operatiunii, aduce in atentia cititorilor greselile facute de Aliati, curajul fara margini al soldatilor si recreeaza suspansul si teroarea acestei operatiuni epice din timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial.