Experiente carcerale in Romania Comunista - Cosmin Budeanca

-65%
Polirom
Brosata (paperback)
42,95LEI 14,99LEI
Polirom
Brosata (paperback)
 
11,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Experiente carcerale in Romania Comunista
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 2007
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2007
Editura la care a aparut: Polirom
'Experiente carcerale in Romania comunista' este o serie de sase volume aparute sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR) si sub coordonarea lui Cosmin Budeanca, seful Serviciului Muzee-Memorie in cadrul Institutului si doctor in istorie (titlu obtinut la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca). Intreaga echipa a acestui proiect propune o radiografie a terorii si a abuzurilor din Romania comunista, respectiv o arhiva substantiala de marturii ale fostilor detinuti politici ce include circa 250 de ore de interviuri.

Despre Experiente carcerale in Romania Comunista - Cosmin Budeanca

Seria de sase volume Experientele carcerale in Romania comunista completeaza imaginea sistemului penitenciar comunist romanesc printr-o serie de interviuri cu persoane care, in majoritate, nu si-au facut cunoscuta experienta detentiei pana in prezent. 
Fostii detinuti politici descriu maniera in care au perceput instaurarea regimului, motivele si metodele arestarii, derularea anchetelor si proceselor, detentia, momentul eliberarii si reinsertia in lumea socio-profesionala. In centrul marturiilor se afla conditiile din penitenciare - hrana, persecutiile, celulele si viata religioasa - conturandu-se astfel imaginea detaliata a inchisorilor comuniste si portretele detinutilor. 
Al doilea volum al seriei este eterogen din perspectiva etniei, studiilor si a apartentelor politice inainte de arestarea celor intervievati si include douazeci si cinci de interviuri realizate in judetele Buzau, Bacau, Cluj, Dolj, Covasna, Galati, Neamt si Vaslui. Toate transcrierile sunt adnotate cu informatii din fisele matricole penale ale fostilor detinuti si din lucrari de specialitate, subliniind raspunsurile lacunare si corectand datele necorespunzatoare adevarului istoric.
Volumul trei din Experientele carcerale in Romania comunista continua sa schiteze imaginea sistemului de detentie comunist din Romania cu alte douazeci si trei de interviuri realizate in judetele Bistrita, Bihor, Brasov, Mehedinti, Iasi, Timis si Tulcea. Relatarile fostilor detinuti politici se refera atat la viata in detentie cat si la experientele traite dupa eliberare. Pentru multi dintre respondenti iesirea din detentie si reinsertia socio-profesionala, frecvent intrerupta de noi arestari, a insemnat un proces dureros de transferare intr-o inchisoare mai mare, reprezentata de Romania comunista. 
In urmatorul volum sunt incluse douzeci si sase de interviuri ale fostilor detinuti din judetele Alba, Caras-Severin, Botosani, Harghita, Ialomita, Olt, Suceava si Teleorman. Selectarea acestora reflecta diversitatea in ceea ce priveste studiile, etnia si apartenenta politica inainte de arestare iar marturiile lor ofera o imagine sugestiva a sistemului agresiv din aceste regiuni. De la evadari la executii, de la metodele standard de ancheta la reeducare, de la infometare la adeziuni silite si de la spectacolul proceselor la rezistenta armata din munti, interviurile reflecta mecanismele sistemului penitenciar comunist si formele de protest si rezistenta fata de abuzurile statului dictatorial.  
Volumul care incheie seria Experientelor carcerale in Romania comunista include interviuri realizate in Bucuresti. De asemenea, fostii detinuti sunt diferiti in ceea ce priveste etnia, genul, studiile si apartenenta politica inainte de arestare. Pe langa momentele importante ale detentiei, respondentii puncteaza motivele arestarii, derularea anchetei si a procesului, eliberarea si reinsertia in lumea socio-profesionala.