Meserie! - David Lodge

Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Univers
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Nice Work
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1988
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1997
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nice_Work
Inspirat din viata industriala de secol XIX, 'Meserie' (1988) face parte dintr-o trilogie de romane despre campusul universitar scrise de autorul britanic David Lodge intre anii 1970 si 1980, primele doua volume fiind 'Schimb de dame' (1975) si 'Ce mica e lumea' (1984). Personajele din anterioarele volume apar sporadic iar protagonisii din 'Meserie!' sunt Robyn Penrose, un profesor universitar interesat de romanul industrial si miscarea feminista si Vic Wilcox, managerul obsedat de munca al unei firme de inginerie. Ce pot avea in comun acesti doi oameni cu interese si istorii diferite?

Despre Meserie! - David Lodge

Actiunea are loc in 1986, in orasul fictiv Rummidge.
Victor Wilcox este directorul general al companiei J.Pringle & Sons Casting and General Engineering, este casatorit, are trei copii si este satul de viata de familist, in vreme ce Robyn Penrose este temporar lector de literatura engleza la Universitatea din Rummindge si are o relatie deschisa cu un coleg (tot lector) pe nume Charles. 
Cei doi protagonisti traiesc in lumi diferite. Robyn se refera la viata din perspectiva teoretica (un unghi postmortem al acesteia) iar Vic este interesat doar de profiturile si pierderile companiei sale. Ca urmare a programului universitatii de urmarire a anului industrial (Industry Year Shadow Scheme), Robyn este desemnata spionul care va urmari functionarea interioara a fabricii lui Vic. Atitudinea aproape marxista a femeii fata de industrie (fiind de partea muncitorilor si impotriva angajatorilor - dreptate sociala) devine rapid o problema in fabrica. Robyn il avertizeaza pe un angajat ca va fi concediat, fapt ce declanseaza o tentativa de greva generala. Wilcox o obliga sa isi ceara scuze si sa declare ca totul a fost o neintelegere, insa intreaga actiune de spionaj pare sa se incheie intr-o maniera neplacuta: niciuna dintre parti nu vrea sa ii explice superiorului ceea ce s-a intamplat cu adevarat.
Situatia devine mult mai complicata: Vic se indragosteste de Robyn si spre finalul iernii o convinge sa il spioneze in decursul unei intalniri importante in Germania. In timpul calatoriei cei doi se apropie tot mai mult si petrec noaptea impreuna. Ulterior, barbatul intentioneaza sa isi paraseasca sotia si sa se casatoareasca cu Robyn. Cat despre Charles, partenerul lui Robyn, el se indragosteste de iubita fratelui celei din urma si o paraseste. 
Spionajul ar fi trebuit sa se incheie tot atunci, insa Vic decide sa o urmareasca pe Robyn la universitate. Perspectivele femeii se imbunatatesc cand primeste o oferta din partea Universitatii Americane, in vreme ce Vic isi pierde locul de munca. In final, Robyn mosteneste o suma de bani de la un unchi, investeste in noua afacere infiintata de Vic, ramane in Rummindge si refuza cererea in casatorie a lui Charles iar Vic se impaca cu sotia si se intoarce la familia lui.