Amantul Doamnei Chatterley - D.H. Lawrence

Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Datina
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Lady Chatterley's Lover
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1928
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1929
Editura la care a aparut: Em. Ocneanu
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/D._H._Lawrence#Works
Roman controversat si interzis la publicarea sa din 1928, 'Amantul doamnei Chatterley' este povestea tinerei doamne Constance Chatterley ce duce o viata monotona alaturi de sotul sau infirm. Indiferenta barbatului si neimplinirea sexuala o imping pe Constance intr-o aventura amoroasa cu paznicul de vanatoare al domeniului. O iubire patimasa si o celebrare erotica a vietii propune romanul scriitorului britanic D. H. Lawrence.

Despre Amantul Doamnei Chatterley - D.H. Lawrence

Amantul doamnei Chatterley este una dintre cele mai controversate carti din istoria literaturii, romanul devenind celebru pentru subiectul neconventional, dragostea dintre un barbat apartinand clasei muncitoare si o femeie aristocrata, si, mai ales, datorita limbajului licentios ce descrie scenele erotice dintre cei doi.
Actiunea se desfasoara in Anglia anilor 1920. Tanara Constance, doamna Chatterley, este prizoniera unui mariaj steril cu Sir Clifford, un aristocrat intelectual paralizat de la brau in jos in urma Primului Razboi Mondial. Indiferenta barbatului si neimplinirea sexuala o imping intr-o aventura amoroasa cu paznicul de vanatoare al domeniului, Oliver Mellors. 
La inceputul povestii Constance se simte foarte vinovata pentru poftele sale trupesti imposibil de satisfacut de sotul sau infirm, insa Clifford ii ofera o aparenta intelegere si o incurajeaza sa isi urmeze instinctele naturale.
Intre cei doi oameni separati de prejudecatile societatii se leaga o profunda legatura emotionala si fizica, Constance gasindu-si fericirea in bratele lui Oliver. Doamna Chatterley gaseste mult mai mult decat cautase initial la barbat iar dupa o perioada in care acestia se vad pe ascuns, ceva se schimba in interiorul lui Constance si apare o puternica angoasa si repulsie fata de sotul sau si oamenii din inalta societate care ii seamana. 
Oliver este nevoit sa isi paraseasca postul de paznic al domeniului Wragby si se muta intr-un oras din apropiere iar spre finalul romanului apare si doamna Bolton, care va avea grija de Clifford in locul doamnei Chatterley. Pe care dintre cei doi barbati il va alege Constance?
Romanul a avut mai multe ecranizari, cele mai cunoscute fiind L'Amant de Lady Chatterley din 1955, regizat de Marc Allegret si avandu-i protagonisti pe Danielle Darrieux, Erno Crisa si Leo Genn si Lady Chatterley’s Lover din 1981, regizat de Just Jaeckin si in care rolurile principale au fost detinute de Sylvia Kristel si Nicholas Clay.