Sarpele cu pene - D.H. Lawrence

-33%
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
5,99LEI 3,99LEI
Apollo
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Adevarul
Cartonata (hardcover)
 
29,99LEI
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: The Plumed Serpent
Limba primei editii: Engleza
Anul aparitiei primei editii: 1926
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Plumed_Serpent
In timp ce vizita orasul Mexic, in anul 1923, scriitorul D.H. Lawrence a fost inspirat prin prisma intamplarilor de acolo sa scrie un roman. Sarpele cu pene este un roman politic, intriga acestuia fiind reprezentata de Kate Leslie, o turista irlandeza care viziteaza Mexicul dupa Revolutia Mexicana. Din cauza caracterului politic, romanul a primit recenzii negative, comentatorii descriindu-l ca fascist si totodata un atac la adresa crestinismului, pe langa alte observatii nu tocmai placute. Romanul a beneficiat insa si de recenzii bune, cu precadere din Mexic.

Despre Sarpele cu pene - D.H. Lawrence

Romanul Sarpele cu pene poate fi vazut ca o portretizare a perioadei anilor 1920. Ne este prezentat Mexicul, orasul in care iubirea se impleteste cu ritualul, conferind fantezia vremurilor din urma, din perioada inceputului de secol XX.
 
Care este actiunea romanului Sarpele cu pene?
 
Este prezentata povestea de dragoste a carei protagonista este Kate Leslie, poveste ce poate fi descrisa ca fiind intriganta. Kate este o irlandeza ce incearca sa evadeze din rutina traditiilor europene si ajungand in Mexic, este instant cucerita de farmecul acestui oras. Desi pe alocuri o mai apasa din cand in cand dorul de meleagurile sale natale, ii este greu sa se desprinda de acest nou oras al sufletului sau.
Il intalneste pe Don Cipriano, de care se simte atrasa si doreste sa il cunoasca mai bine, cu care se va si casatori ulterior. Prin aceasta casatorie, Kate simte nu doar ca s-a maritat cu Don Cipriano (o casatorie tipica, banala, simpla, vazuta prin perspectiva europeana), ci si ca a preluat o istorie tumultoasa, incarcata de sange a meleagurilor mexicane. 
 
Ca mai toate tarile care au o istorie cunoscuta cu adevarat doar de catre cei care i-au ocupat meleagurile, la fel si Mexicul este dezvaluit cu adevarat doar cei carora apartin lui. Desi autorul a incercat sa prezinte Mexicul intr-o modalitate cat mai frumoasa, nu a putut sa treaca peste miscarea revolutionara ce s-a construit in jurul zeului Quetzalcoatl, cunoscut si ca 'sarpele cu pene'.
Kate, straina fiind de aceste idei si apartinand unei credinte crestine, respinge la inceput aceasta miscare, dar conceptia i se schimba pe parcurs ce ajunge sa cunoasca mai multe informatii despre zeitati, astfel ca in final chiar ea ajunge sa fie vazuta ca o zeita a Mexicului, chiar daca nu apartine meleagurilor. 
 
Acest roman ne introduce intr-o lume care poate fi vazuta drept ciudata pentru un european. Este vorba despre lumea mistica in care zeii sunt vazuti ca parte integranta in viata omului, lucru care face ca povestea lui Kate sa fie cu atat mai speciala. Mexicanii refuza sa adopte gandirea europeana, mai ales religia acestora, ramanand credinciosi traditiilor si obiceiurilor locale specifice. 
Autorul, prin dezvaluirea trairilor personajelor, ne prezinta trecerea de la respingerea initiala a religiei aztece, urmata de curiozitatea care apare usor-usor pe parcurs si culminand cu adoptarea acestei credinte. 
 
Pentru cei interesati de vechile traditii si/sau credinte, modul in care acestea erau exprimate, traite, simtite, recomandam aceasta carte. Lectura placuta!