Zamolxis - Alexandru Busuioceanu

-47%
Meridiane
Brosata (paperback)
18,99LEI 9,99LEI
Stoc epuizat
Dacica
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Zamolxis sau mitul dacic in istoria si legendele spaniole
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1985
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1985
Editura la care a aparut: Meridiane
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Busuioceanu
Istoric, eseist, poet si diplomat roman, Alexandru Busuioceanu publica in anul 1985 'Zamolxis', un studiu referitor la zeul vechi al dacilor si mitul dacic in istoria si legendele spaniole. Potrivit lui Mircea Eliade, volumul deschide perspective nebanuite in intelegerea si valorificarea miturilor istoriografice medievale si nu numai la noi, adica in Europa.

Despre Zamolxis - Alexandru Busuioceanu

In calitate de istoric, Alexandru Busuioceanu a scris studii despre Zamolxis, referindu-se la perceptia zeului suprem al poporului dacic, in miturile si legendele spaniole. De la cronicar la cronicar, evenimentele si numele se transmit in mod alterat, se imbogatesc cu noi elemente si tind catre fabulos. Samburele de istorie se transforma astfel in legenda si ia culoarea celorlalte fapte care alcatuiesc istoria pierduta in negura. 
Numele dacice ale lui Zamolxis, Decebal, Deceneu se regasesc de pilda la Arhiepiscopul Rodrigo Jimenez de Rada, Sfantul Isidor si la Alfonso el Sabio, luand loc asadar in genealogia insasi a poporului hispanic. 
Pornind in cautarea urmelor hispanice ale imparatului Traian, istoricul roman gaseste in Spania o legenda care spune ca dacii au navalit in Spania si au inceput o istorie noua a poporului Hispanic. Mai mult, potrivit legendelor consultate, regii spanioli coboara din principi daci, desi numele lor sunt schimbate (luandu-le din locul in care traiau).
Scriitorii antici spanioli ii cunosc pe daci incepand cu secolul I I.Hr. Surprinzator este faptul ca lipsesc impresii legate de cucerirea Daciei de catre Traian. Un prim moment dacic identificat in traditia istorica spaniola se refera la imprejurarile de la mijlocul secolului I I.Hr., in vremea luptelor civile dintre Cezar si Pompei, cand Burebista era regele dacilor. Cel din urma profita de conflictele din imperiu si aduce neliniste in Roma (pradand Tracia, Iliria si Macedonia). 
Cunostintele spaniolilor despre daci s-au imbogatit la fata locului. In vremea razboaielor dintre Decebal si Traian legiunile aveau in componenta si spanioli, unii dintre acestia intorcandu-se cu multe informatii. De pilda, autorul Paulus Orosius consemneaza infruntarile dintre daci si romani, unde Decebal este numit Diurpaneus (carmuitor in limba daca). 
Din aceste alegorii se desprinde ideea ca Zamolxis, zeul dacic al nemuririi, este prezentat atat cu rang de filosof cat si cu nume deformate, insa mitul sau ramane nedespartit de legenda dacica asa cum au consemnat-o anticii si cum a trecut sub pana scriitoriilor hispanici.