O calatorie in India - E.M. Forster

Univers
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
0,99LEI
-17%
Polirom
Brosata (paperback)
28,85LEI 23,99LEI
Titlul orginal: A Passage to India
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1924
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1977
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/A_Passage_to_India
'O calatorie in India' de E.M. Forster surprinde doua femei britanice care sosesc in India coloniala la inceput de secol douazeci. Cele doua vor sa cunoasca indeaproape comunitatea indiana locala, iar in momentul in care ii intalnesc pe Cyril Fielding si pe prietenul sau, Dr. Aziz, comunitatea isi pierde linistea.

Despre O calatorie in India - E.M. Forster

Actiunea romanului este plasata in 1920, in plina expansiune coloniala britanica. In orasul Chandrapore sosesc doua femei britanice, Adela Quested si prietena ei, doamna Moore. Adela Quested urmeaza sa se casatoreasca cu magistratul orasului.
Este o lume a contrastelor in Chandrapore: englezii locuiesc in bungalowuri confortabile si traiesc la fel ca in Marea Britanie, in timp ce comunitatea locala este dispretuita, indienii fiind considerati necivilizati si uneori chiar periculosi. Intre acestia se afla si intelectuali precum doctori, ingineri si avocati care se simt jigniti de tratamentul colonistilor.
Apar si Cyril Fielding, conducatorul scolii din oras si prietenul sau, Dr. Aziz, un tanar doctor indian. Cel din urma lanseaza o invitatie, initial din politete, noilor englezi sositi in oras de a vizita o pestera din apropiere. Un sir de evenimente neobisnuite din timpul vizitei o determina pe Adele sa il acuze pe Dr. Aziz de viol. Cel din urma este inchis insa are parte de sprijinul bunului sau prieten, Cyril Fielding.
Urmeaza un proces in urma caruia este absolvit de vina insa lucrurile iau o alta turnura. Adele este respinsa de comunitate, adapostita ulterior de Fielding, prietenia celor doi devine subreda iar in final femeia paraseste India.
Ce se va intampla cu cei doi prieteni?