Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Girleanu

Regis Group
Brosata (paperback)
 
10,99LEI
CARTEX 2000
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Stoc epuizat
Eden
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Din lumea celor care nu cuvanta
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1910
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1910
Editura la care a aparut: Convorbirilor literare
'Din lumea celor care nu cuvanta' este cel mai cunoscut volum al scriitorului roman Emil Garleanu. Cartea a aparut in anul 1910 si relateaza intamplari alegorice din viata gazelor, pasarilor, animalelor si plantelor.

Despre Din lumea celor care nu cuvanta - Emil Girleanu

Emil Garleanu reuseste sa dea viata animalelor, pasarilor si tuturor plantelor in scrierile sale despre natura si fiinte fara grai. Scriitorului ii este draga lumea necuvantatoarelor si ii determina, astfel, si pe cititori sa o indrageasca. 
Povestirile autorului nu prezinta in final o morala la vedere. Ele nu personifica, la drept vorbind, vietuitoarele ci mai degraba le studiaza atent, le observa modul in care arata si se comporta. 
Printre povestirile din volum se numara Hoinar, Gandacelul, Cat un fir de neghina, Grivei, Musculita, Cantaretul, In curtea mea, Fricosul, Musafirul, Caprioara si Frunza. Asa cum indica si titlul, universul in care patrunde cititorul este o alta fateta a propriei noastre lumi. Aici moartea si durerea se impletesc cu viata si cu o stare de bine. 
De asemenea, volumul este extrem de util si accesibil copiilor. Numeroasele aventuri prin care trec necuvantatoarele sunt adevarate pilde pentru cei mici, ei insisi putand avea parte de astfel de neplaceri. Drept urmare, trebuie sa fie ascultatori fata de parinti si dascali.
Povestea trista a lui Grivei, catelul batran care isi paraseste casa si merge in padure pentru ca i-a venit vremea sa se stinga, dar si peripetiile amuzante ale soarecelui, cainelui si pisicii care au vrut sa manance o bucata de cascaval dar care au ramas in cele din urma flamanzi pentru ca nu au vrut sa o imparta sunt cateva dintre aventurile din Lumea celor care nu cuvanta.