Pintecele Parisului - Emile Zola

-25%
RomCart
Brosata (paperback)
3,99LEI 2,99LEI
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Autor: Emile Zola
Titlul orginal: Le Ventre de Paris
Limba primei editii: Franceza
Anul aparitiei primei editii: 1873
Wikipedia: https://fr.wikipedia.org/wiki/Le_Ventre_de_Paris
Pantecele Parisului este al treilea roman din seria Rougon-Macquart. Actiunea se desfasoara in cea mai mare parte in salile centrale din Paris, construite de Victor Baltard intre anii 1854 si 1870.

Despre Pintecele Parisului - Emile Zola

Romanul prezinta povestea lui Florent Quenu, un insurgent politic nefericit care traieste la Paris in timpul domniei lui Ludovic Napoleon al III-lea.

Desi Napoleon a fost ales in mod corespunzator presedinte al Frantei in anul 1848,  3 ani mai tarziu a preluat puterea printr-o lovitura de stat declarandu-se imparat si numindu-si guvernul Al Doilea Imperiu.

Florent, un radical anost, este incurajat sa se opuna nedreptatilor Imperiului, dar nu se potriveste Parisului burghez. El s-a alaturat revoltelor din strada in 1851 care protestau impotriva acapararii puterii lui Napoleon, dar a fost afectat de represiunea guvernului si deportat intr-o colonie penala din Guyana Franceza sub acuzatii false de crima. Dupa 7 ani, evadeaza si se intoarce la Paris.

Cand fermiera vaduva doamna Francois vede o movila intunecata pe drumul ei isi opreste caruta pentru a investiga. Il gaseste pe Florent, prabusit de epuizare si foame. Il ia in caruta ei si isi continu drumul. Cand acestia ajung la Paris, Florent este uimit de schimbarile care au avut loc in lipsa lui. Dupa ce fermiera isi vinde marfa ii face cunostinta lui Florent cu pictorul Claude Lantier.

Claude ii face lui Florent un tur prin hale, iar descrierile autorului sunt foarte minutioase si complexe in ceea ce priveste bogatia mancarurilor. Ceea ce observa Florent este consumerismul extravagant care seduce burghezia sa accepte opresiunea regimului imparatului.

In ciuda opozitiei pe care o are fata de lacomia promovata de hale, Flores se angajeaza acolo ca inspector al pietelor de peste, dar mai tarziu are din nou sansa sa se revolte impotriva sistemului.

Va reusi Florent sa obtina succesul din revoltele sale?